Lumimyräkkä, talviruokinta ja pihlajanmarjat – Viikot 45-48/2024

Talitintti – Kuva Esa Mälkönen Esa Melkönen Suomenojan ja koko eteläisimmän Suomen erikoisuus on nyt pihlajat, joista lehdet ovat käytännössä pudonneet, mutta marjat jäljellä. Nyt niissä käyvät silloin tällöin ruokailemassa paikalliset tali- ja sinitiaiset sekä musta- ja räkättirastaat. Pohjoisemmassa on riittänyt marjoja suurille tilhi- ja rastasparville, ja niillä ei ole ollut kiire etelään. Kun lähiviikkoina…

Lue lisää
Peilityyni allas - Kuva Mehmet Cadiroglu

Syystunnelmia – Viikot 41–44/2024

Peilityyni allas – Kuva: Mehmeh Cadiroglu Esa Mälkönen: Kyhmyjoutsenpari viihtyy edelleen altailla kolmen täysikokoisen poikasensa kanssa. Vielä voi nähdä muutamia muitakin vesilintuja. Viime lauantaina altailla oli useita harmaasorsia, muutamia telkkiä ja tukkasotkia, sinisorsa ja vähän harvinaisempana vieraana haapana. Aikoinaan, vuosina 1965–2000, haapanoita pesi vuosittain useampikin pari alueella, mutta viimeisen parinkymmenen vuoden aikana niiden pesintöjä ei…

Lue lisää
Sisilisko - kuva Mehmet Cadiroglu

Syksyistä hiljaiseloa – Viikot 36-40/2024

  Kuva: Sisilisko – Mehmet Cadiroglu.  Altaat ovat hiljentyneet. Kyhmyjoutsenpari kuitenkin edelleen viihtyy kolmen poikasensa kanssa. Muutoin altaita kiertäessä voi nähdä vain yksittäisiä vesilintuyksilöitä, esimerkiksi nyt sunnuntaina telkän, tavin ja nokikanan. Jukka ja Tommi kommentoivat kuluneita viikkoja:  Jukka Ranta: Edelleen normaalia lämpöisempi kuukausi, mutta myös useita rankkoja sadekuuroja. Yksi kuluvan vuoden erityispiirre on ollut normaalia…

Lue lisää
Naurisperhoset, koiras (vas) ja naaras - Kuva Esa Mälkönen

Perhosia, sudenkorentoja ja kukkiva lokkilautta – Viikkoraportti, viikot 32-35/2024

Naurisperhoset – Kuva Esa Mälkönen Edelleen lämmintä, mutta tuulista ja ajoittain sadekuuroja. Voidaan todeta, että elokuu oli syyskorentojen kuukausi. Runsaasti punasyyskorentoja ja elokorentoja. Joukossa näkyi myös muutama verikorento. Verikorennon erottaa esimerkiksi punasyyskorennosta esimerkiksi mustista, hivenen kiiltävistä jaloista sekä nuijamaisesta ruumiin takaosasta. Verikorento on edelleen harvinainen ja esiintymien pääalue on rannikolla ja Ahvenanmaalla. Tosin se on…

Lue lisää
Elokorento, koiras - Kuva Jukka Ranta

Sudenkorentoja, perhosia ja hämähäkkejä – Viikot 27–31/2024

Elokorento koiras – Kuva Jukka Ranta   Jukka Ranta: Kesäinen ja osin helteinen kuukausi. Heinäkuun ensimmäisellä alkoivat ahdekaunokit kukkimaan. Ne keräsivät heti mehiläisiä ja kimalaisia. Heinäkuun alussa ilmaantui myös amiraaliperhosia. Viipyivät paikalla viikon verran. Keväällä oli kuollut lokki ruderaatin sorakasan takana. Lajitoverit kävivät nokkimassa sitä ja lopulta luutkin hävisivät. Lieneekö kettu ollut asialla. Jäljelle jäi…

Lue lisää
Pihlajaperhonen - Kuva Esa Mälkönen

Poikasia ja perhosia – Viikot 23–26/2024

Pihlajaperhonen – Kuva Esa Mälkönen Esa Mälkönen Altailla voi nyt nähdä hyvin eri-ikäisiä poikasia, vastakuoriutuneista lentokykyisiin. Vanhimmat sinisorsan ja telkän poikaset ovat jo lähteneet, mutta aivan pieniäkin poikasia näkee. Harmaasorsia pesii altailla 7–10 paria, mutta nyt sunnuntaina 30.6. länsialtaalla oli kuutisenkymmentä aikuista harmaasorsaa. Lähes kaikki olivat koiraita, joilla ei ole minkäänlaista roolia poikasten hoidossa, vaan…

Lue lisää
Lokkilautalla syntyneet - kuva Mehmet Cadiroglu

Lokinpoikaset kuoriutuvat – Viikko 22/2024

Kuva: Mehmet Cadiroglu, Lokkilautalla syntyneet. Naurulokin untuvikkoja alkoi näkyä viime viikon alussa, ja viimeistään lähipäivinä valtaosa saa poikasensa kolmen ja puolen viikon haudontaurakan päätteeksi. Untuvikot pysyttelevät tiiviisti pesän tuntumassa pari viikkoa, ja lentokykyisiksi ne tulevat noin neliviikkoisina, nopeimmat hieman ennen. Myös nokikanan poikasia näkyi jo kuluneen viikon alussa. Rastaskerttunen ilahduttaa edelleen kuulijoita, mutta näkyy harvoin…

Lue lisää
Ruokokerttunen - kuva Mehmet Cadiroglu

Ruovikon laulajia, lokkilaskennan tulokset, poikueita, piisamin paluu – Viikko 21/2024

Ruokokerttunen – Kuva Mehmet Cadiroglu Kesäisen lammin ja aurinkoinen viikko -toinen peräkkäinen. Viikko loppui ukonilmoihin. Satakielen laulua kuului paljon ja monessa paikassa. Lemmikit kukkivat monin paikoin, ketunleivät kukkivat metsiköissä, puna-ailakit altaan reunalla ja puron töyräillä. Kevättähtimöt ovat nyt laajasti kukassa. Seurasin eteläisen lintutornin vieressä yksinäistä kyhmyjoutsenta, lieneekö ruovikossa hautovan puoliso. Kyhmy uiskenteli aikansa, alkoi sitten…

Lue lisää
Saarekkeen 86 naurulokkia - Kuva Esa Mälkönen

Hellettä, haukkoja, pääskyjä ja lokkilaskenta – Viikko 20/2024

Saarekkeen 86 naurulokkia – Kuva Esa Mälkönen Esa Mälkönen: Altaiden viime viikon merkittävin tulokas lienee rastaskerttunen. Niitä pesii Suomessa vain 250-400 paria, Suomenojalla usein 1-2 paria, mutta joinain vuosina ei yhtään. Rastaskerttunen on muita kerttusia isompi, voimakasääninen ruovikoiden lintu, jonka ääni kuuluu hyvissä olosuhteissa jopa 800 m päähän. Se on ollut monena päivänä hyvin kuultavissa…

Lue lisää

Liejukanojen ja lapasorsien kirmailua – Viikko 19/2024

Lapasorsa – Kuva Timo Leppäharju   Timo Leppäharju: Elämä palauttuu lintualtaalle. Sorsilla on jo poikasia. Liejukanat ja lapasorsat kirmaavat. Kolea ilma jatkuu. Esa Mälkönen: Ensimmäiset vesilintujen poikaset ovat kuoriutuneet altailla. Mm. sunnuntaina näkyi sinisorsaemo kuuden muutaman vuorokauden ikäisen poikasensa kera ja telkkäemo viiden aivan pienen juuri kuoriutuneen untuvikon kanssa. Vesilintujen poikaset ovat pesäjättöisiä ja useimmilla…

Lue lisää