Luonnokukkien päivänä - Kuva: Jukka Ranta

Luonnokukkien päivänä – Kuva: Jukka Ranta

 

Viikkoraportti tulee vähän myöhässä kesäisten kiireiden takia. Mutta tulee kuitenkin.

Kuluneen viikon sunnuntai oli “Luonnonkukkien päivä”. Sen johdosta muutama sana Suomenojan kasvimaailmasta – myös perinteisten luonnonkasvien uhkaajista.

Kuten tunnettua läjitettiin altaan ruoppauslietettä nokkoskukkulan takaiselle niittyalueelle läntisten kävelyteiden väliin. Alueelle tuli tyypillisä joutomaakasveja – myös perhosten suosimia. Mutta tuli myös yllätyksiä, kuten juovakannusruoho ja kissanminttu. Liete toimi ilmeisesti siemenpankkina. Mielenkiintoista on seurata, mitä tänä kesänä tapahtuu. Alkukesästä on esiin tullut huomattavan paljon punakoisoa – huomattavasti enemmän kuin viime vuonna. Peltohanhikki on myös selvästi runsaampi kuin vuosi sitten. Rantanenätti on nupulla ja ohdakkeet ja hierakka ovat aluillaan.

Kuten on jo kerrottu lanattiin valtaosa täyttöharjanteen jättiputkista. Mutta se on täällä tänään – jättiputki. Yllättävän laajana se on noussut esiin. Japanintatar kukoistaa. Tomaattipelto on lanattu ja näyttää saaneen tuoretta hiekkaa. Mielenkiinnolla katsellaan mitä kesä tuo tullessaan. Onko tomaatti yhtä sinnikäs kuin aiemmin. Silmämääräisesti myös tuntuu, että lupiini etenee vuosi vuodelta.