Seurantakuva 15.9 - Kuva: Tommi Heinonen

Seurantakuva 15.9 – Kuva: Tommi Heinonen

Sateinen viikko toi syksyn tuntua, vaikka lämpötila oli poikkeuksellisen korkealla. Puut alkavat näyttää syyspukuaan. Jotkut vaahterat ovat jo punastuneet. Koivuissa on jo paljon keltaisia lehtiä – tosin osin syynä saatta olla elokuun kuiva jakso.

Yökkösiä ja niiden toukkia on vielä runsaasti. Päiväperhoset ovat vähentyneet merkittavästi. Pietaryrttiniityiltä löytyy lentonsa päättäneitä, väsähteneitä perhosia. Ja monilla lentävilla on hyvin repalaiset siivet.

Metsiköissä näyttää tulevan, esimerkiksi talviruokintapaikalla, hyvä sienisato. Valitettavasti eivät taida olla ruokasieniä. Jotkut kasvit kuten korallikanukka (idänpensaskanukka) ja lupiini kukkivat uudelleen. Vierekkäin saattavat olla kukkiva lupiini ja siemenpalkonsa poksauttanut lupiini.

Altaalle palasi parin viime vuoden tuttavuus, leukistinen sinisorsa. Oletettavasti se on sama, aiemmin ollut yksilö, kun näitä ei liene kovin runsaasti. Nokkoskukkula on nykysin aivan jotan muuta kuin nokkoskukkula. Viime kesänä näytti, että karhunköynös valtaa sen. Karhunköynnös on edelleen näkyvä, mutta paljon myös kyläkarhiaista, karvahorsmaa, maitohorsmaa, vadelmaa ja muuta .. Nokkonen tunttu peittyvän muiden kasvien alle. Varmaan pitää nimetä uudestaan.

Läjityspaikalle on muodostumassa koivuaita perhosbaarin ja kävelytien väliin. Tai tuntuu jopa silta, että koivu aiheuttaa etuosan umpeenkasvamisen. Ja lopuksi: polun varrella olevat penkit on kunnistettu.