Piisami esiintyi pelottomasti - Kuva: Janne Haapa-aho

Piisami esiintyi pelottomasti – Kuva: Janne Haapa-aho

Viikko alkoi näyttelyn asennuksella ja päättyi Lintuharrastuspäivään. Suomenojan Luonto ry asetti näytteille tiistaina 2.5. uuden, Lintuallas vol 2 näyttelyn. Näyttely koostuu uusista ja vanhoista, altaan ja sen ympäristön luontoa kuvaavista tauluista. Kokonaan uusia tauluja on 20 ja näyttelyssä on nyt kuvia myös nisäkkäistä, hyönteisistä ja kasveista. Viikko siis päättyi Lintuharrastuspäivään – siitä on erillinen raportti.

Viikon aikana alkoi lämmetä, mutta kevät edelleen pari viikkoa normaalista jäljessä. Torstaina oli kyhmyjoutsen pariskunta altaalla, mutta yksinäinen leski ajoi ne pois. Pakenevat joutsenet lensivät hyvin lähellä vaarallisia sähkölinjoja. Sinne pitää saada suurempia palloja varoittimiksi. Mustakurkku-uikut hakevat pesäpaikkoja. Harmaasorsat kirmailivat lentäen parvessa. Lintuharrastuspäivänä naulokit näyttivät rakkautensa, altaalla myös suokukkoja, pikkulokkeja, mustapääkerttu ja hernekerttu sekä valkoviklo. Haarapääskyt taivaalla enteilivät kesää. Laulujoutsenet olivat välillä poissa, mutta palasivat ajoittaen. Tulivat paikalle mm. sunnuntaina esittämään fanfaarin Lintuharrastuspäivän avajaisiin.

Normaalivuonna viitasammakoiden pulputus (plop-plop-plop-plop) alkaa huhtikuun 20. päivän tienoilla, mutta nyt kosiomenot tuntuvat ajoittuneen toukokuun puolelle. Altaan itäreunalla ilmeisesti yhdet ensimmäisistä pulputuksista kuuluivat torstaina 4.5 auringonlaskun jälkeen. Lepakoita näkyi samana iltayönä.

Sunnuntaina 7.5 sinisorsaemo liikkui kahden poikasen kanssa. Hautomaurakan on täytynyt alkaa jo huhtikuun alkupäivinä, jolloin allas oli vielä osin jäässä. Sinisorsakoiras ei useimpien sorsalintujen tapaan millään lailla osallistu hautomiseen ja poikasista huolehtimiseen. Pienten poikasten kanssa liikkuva naaras karkottikin lian lähelle tulleen koiraan.

Sekä tukka- että punasotkilla on altaalla suuri koirasenemmistö. Osa naaraista on jo hautomassa ja vapaa sotkanaaras saattaa saada toistakymmentä kilpakosijaa seurakseen.

Loppuviikkoa kohden lämminnyt sää sai ketuleivät aukemaan. Muutama oli auki lauantaina – yleensä tähän aikaan ovat täydessä kukassa. Perhosista olivat liikkeellä sitruunaperhonen ja herukkaperhonen.  Nyt kun talvi ottaa taas takapakkia, niin saas nähdä miten käy.