Tukkasotkan loppuliuku - Kuva: Tuomas Heinonen

Tukkasotkan loppuliuku – Kuva: Tuomas Heinonen

On mielenkiintoista verrata kevään etenemistä ja kesän tuloa viime vuoteen – kahta lauhan talven vuotta keskenään. Kuten todettu tänä vuonna kevät oli pitkä. Kasvien kasvu ja kukinnot pysähtyivät huhtikuussa pitkäksi ajaksi ja vielä toukukuussakin oli koleata.

Tämä näkyy hyvin raunioyrttien kehityksessä. Vuosi sitten, toukokuun viimeisellä viikolla raunioyrtit olivat täydessä kukassa. Nyt rinnankorkuisissa kasveissa on pienet nuput. Raunioyrtit pilkistivat tänä vuonna esiin jo maaliskuun alussa, mutta sitten kaikki pysähtyi – tuli todella pitkä kevät. Nyt olemme likimain kevään 2013 tahdissa – tosin silloin kevät alkoi myöhään ja rysäyksellä.

Sama kehitys näkyy hyönteismaalilmassa, mikä on tietysti loogista kasvimaailman hitaan kehityksen huomioonottaen. Kimalaisia, mehiläisiä ja kukkakärpäsiä on todella vähän – viime vuonna samaan aikaan oli jo runsaasti. Vuosi sitten tytönkorennot lentelivät runsaina – nyt ei juuri ollenkaan. Lanttuperhosia, sitruunaperhosia ja nokkoperhosia näkyy harvakseltaan.

Mietittiin runsas viikko sitten kasviretkeläisten kanssa erikoisen näköistä kasvia. Ei selvinnyt viikkoon. Tänään Mattias Tolvanen vastasi kysyttäessä, että kyseessä on pölkkyruoho. Ristikukkainen, kuttuuriseuralainen ja Etelä- ja Keski-Suomessa yleinen. Eipä olla aiemmin kiinnitetty siihen huomioita.

Lapintiiroja oli lenteli viikonloppuna altaalla 4-5.

Vaikuttaa, että vesilinnuilla on alkamassa toinen soidin. Sinisorsakoiraita ilmestynyt altaalle ja ne jahtaavat innokkaasti naaraita. Samoin telkkäpari oli soidintamassa – joko todella mattimyöhäisiä tai jo toisella kierroksella. Lapasorsakoirailla näyttää olevan hyvä ralli päällä, mikä viittaa toiseen kierrokseen. Nokikanapoikueita on vesillä ainakin 3. Sinsisorsilla sekä telkillä on paljon poikasia, vaikka ollaan jo valmiita uuteen soitimeen

Kirjosieppo hautoo ja koiras vahtii pesää. Satakielit ovat laulukilpailussa mustarastaiden kanssa ja ruokokerttusten kanssa. (Räkätti?)rastaan poikaset ovat kuolleet pesään. Puukiipijällä yksi poikanen mitä ruokki.

Loppuviikosta lokkeja kellui normaalia enemmän vesillä, ilmeisesti altaaseen oli tullut jotain syötävää.

Viikon erikoisuuksia olivat punavarpunen ja vesipääskyt.