Lokakuun alun seurantakuva - Kuva: Tommi Heinonen

Lokakuun alun seurantakuva – Kuva: Tommi Heinonen

Vaikka lämpöä on piisanut ovat niittyalueet muuttumassa ruskean ja okran värisiksi. Kasvua ei ole enää paljon, mutta esimerkiksi rikkapalsamit, keltanot ja keltot kukkivat edelleen runsaina. Siellä täällä näkyy muitakin viime hetken kukkijoita. Syyskorentoja ja ukonkorentoja on edelleen hämmystyttävän paljon.

Viikon erikoisuus oli pinkki lude, ilmeisesti jonkun lajin nymfi. Kävin (JR) ludetietokantoja läpi, mutta en löytänyt määritystä kyseiselle sankarille. Nymfinä vastaavanlainen esiintyi kansainvälisessä aineistossa – lajia ei kuitenkaan kerrottu. Viihtyi jo ruskeiksi menneissä pietaryrteissä. Mielenkiintoista on, että ukonkorennot levähtävät hyvin matalalla heinikossa. Järkevän kuvan saaminen on todella hankalaa.

Altailla on vielä runsaasti lintuja. Pensaat alkavat olla itäisen lintutornin edessä häiritsevän korkeita ja kohta tarkkailu ilman karsintaa on vaikeata. Alueella tehtiin jälleen maaperätutkimuksia. Kairauspaikkoja oli täyttömäellä ja parkkipaikan ympyrän viereisessä metsikössä. Liittyikö Suomenlahdentien jatkamiseen Finnoonsillalle, täyttömäen haitta-aineisiin, metroon vai kaikkiin jää arvailtavaksi.

Lopuksi on pakko lainata Helsingin Sanomissa 29.9.15 ollutta Jarlan Fingerporia. Tulee hakemattakin mieleen, että Jarla käynyt tutustumassa Finnoon, erityisesti merentäytön suunnitelmiin.