Pikkukultasiiven mesihetki - Kuva: Jukka Ranta

Pikkukultasiiven mesihetki – Kuva: Jukka Ranta

Ilmeisesti kylmän kesäkuun seurauksena Suomenojan perhoskanta on ollut edellisiä kesiä heikompi. Lanttuperhosia on runsaasti ja amiraalia näkee siellä täällä. Sinisiivet puuttuvat lähes kokonaan. Sää ja tuulet ovat olleet periaatteessa otollisia vaeltajien ilmaantumiselle. Toistaiseksi ei ole havaintoja ohdakeperhosista tai sinappiperhosista puhumattakaan muista erikoisuuksista. Positiivista oli viikolla havainnot pikkukultasiivestä.
Elokorentoja ja punasyyskorentoja näkee runsaasti täyttömaaalueella, täyttöharjanteella ja niittyalueella. Myös ukonkorennot ovat ilmaantuneet ilmatilaan. Kimalaisten ohella kukissa pörräävät runsaana mehiläiset. Selkeästi enenmmän kuin aiempina vuosina. Niityillä on käynnissä mahtava heinäsirkkojen konsertti. Tuntuu melkein siltä, että niitä olisi enenemmän kuin kotiloita.
Läjityspaikka on aika erikoinen tai oikeammin altaan lietepohjan siemenpankki. Laidunkarstaohdakkeesta oli erillinen juttu ja siitä, että piikkiputki muuttui tarkemmissa tutkimuksissa juuri tuoksi purtojuurikasveihin kuuluvaksi laidunkarstaohdakkeeksi. Se on eteläinen kasvi, joka lähimpänä Suomea kasvaa luonnonvaraisena Tanskassa. On sitten arvailujen varassa, miten altaan lietteeseen on kulkeutunut siemeniä. Läjityspaikalle ilmaantui myös tämän kesän uutuutena rusokki. Oletusarvoisesti säderusokki, johon sopisi tuo altaan pohjan kautta saapuminen läjityspaikalle.
Lanauksesta ja hiekan levityksestä huolimatta tomaatit puskevat esiin tomaattipellolla ja kukkivatkin komeasti. Eli satoa on taas odotettavissa. On se vaan sitkeä tuo tomaatti.