Sammaleen maailmassa - Kuva: Jukka Ranta

Sammaleen maailmassa – Kuva: Jukka Ranta

 

Talven syklisyys jatkui: lunta, räntää, vettä ja taas uudestaan lunta, räntää, vettä ..Sattuipa väliin keskiviikkona vähän aurinkoakin. Yöpakkaset olivat yleisiä. Puro pysyi kuitenkin sulana ja keräsi runsaasti sinisorsia, parhaillaan viitisenkymmentä. Myös ensimmäiset bongarit olivat paikalla – vielä ei ollut paljon muuta katseltavaa kuin sinsisorsia.

Alueen länsireunalla on betoninen kaukolämpöputki. Sen sivut ja päälytason ulkoreunat ovat sammalkasvuston peittämiä. Sammaleen “kukinta” on kaunis, monivärinen ja monimuotoinen. Gallerian kuvat ovat betonisen kaukolämpöputken päältä, suurinpiirtein ruttojuurien kohdalla. Aluksi yritin (JR) ruttojuurten puolelta käyttäen monopidia ja olemalla polvillaan. Siellä oli kuitenkin paljon pieneköjä kiviä, jotka tekivät kipeää kääkän vanhoille ja huonokuntoisille polville. Huomasin, että vastakkaisen puolen valli (tai töyräs, miten vaan) voisi toimia selkänojana. Näin olikin. Laitoin kertakäyttösadetakin (kuvaajan tärkeä varuste) maahan kosteussuojaksi, tuin kameran optiikan (180mm makro) putken reunaan ja aloin etsimään mielenkiintosia kohteita. Sopivasti sattui vielä raekuuro, joka toi sammaleille munia.

Fortumin alueella on hiljakkoin valmistunut kaasukello. Tämä on saanut hienon valaistuksen ja se toimii tilateoksena.

Räntäsateen keskellä lintumaailmassa oli hiljaista – jos ei ota huomioon puron sinisorsia. Ruokintapaikalla pääasiassa rastaita ja tiaisia.