Mustakurkku-uikujen soidinmenot - Kuva Mehmet Cadiroglu

Mustakurkku-uikkujen soidinmenot – Kuva Mehmet Cadiroglu

Sunnuntaina järjestettiin jo perinteeksi muodostunut Suomenojan lintuharrastuspäivä. Sääennusteesta huolimatta päivää vietettiin aurinkoisessa kelissä. Kävijöitä oli kiitettävästi. Sekä vieraat että esittelijät olivat tyytyväisiä tapahtumaan.

Nokikanapariskunta paritteli muutamaan otteeseen etelätornin edustalla suuren yleisön edessä, mutta kun kyhmyjoutsenpari lemmiskeli myöhemmin iltapäivällä, tapahtumalla oli enää vain muutama silminnäkijä.

Kevät on edennyt jo sen verran pitkälle, että linnuilla on täysi työ pariutumis-, pesänrakentamis- ja reviirinpuolustuspuuhiensa kanssa. Pääskysetkin ovat jo käyneet altaalla. Vappuna näkyi kymmenkunta räystäspääskyä ja ainakin kaksi haarapääskyä. Sen jälkeen kolea sää on taas karkottanut niitä kauemmaksi.

Naurulokin jälkeen alueen toiseksi yleisin lintulaji on useimpina vuosina ollut ruokokerttunen. Se on myöhäinen saapuja. Lauantain Tornien taistossa se jo kuitenkin havaittiin Suomenojallakin.

Euroopan pienin uikkulintu, pikku-uikku, viihtyy edelleen altaalla, vaikka sitä ei näe ihan joka päivä. Laji on piilotteleva ja jää helposti huomaamatta. Suomessa pesii vuosittain vain noin 1–20 pikku-uikkuparia. Siksi todennäköisyys, että pikku-uikulle löytyisi kumppani, on varsin pieni. Läntisessä Keski-Euroopassa pikku-uikku on yleinen, mutta Suomi sijaitsee lajin levinneisyyden pohjoisrajalla.

Pikku-uikku on elintavoiltaan hyvin samanlainen kuin mustakurkku-uikku, joka on Suomenojan lintualtaalla tutumpi näky. Molemmat lajit pesivät yhdyskunnissa rehevän kasvillisuuden keskellä vesistöjen rannoilla; ne ovat hyviä sukeltajia ja syövät kaloja ja vesikasveja.

Pikku-uikku on Suomessa erittäin vähälukuinen esiintyen vain siellä täällä Etelä-Suomessa, kun taas liro kuuluu koko Suomen linnustoon. Suomenojalla nyt havaitut lirot lienevät läpikulkumatkalla pohjoiseen. Pesimäaikana liron tapaa varmimmin Keski- tai Pohjois-Suomesta. Maassamme pesii noin 250 000 paria. Liro on siten Suomen runsaslukuisin kahlaaja.

Viikkoraportin laati Helmut Diekmann