Pois alta - minä tulen nyt - Kuva: Bore Wanner

Pois alta – minä tulen nyt – Kuva: Bore Wanner

Tuntuu, ettei altaan elämä jaksa oikein lähteä liikkeelle, kylmät yöt ja illat sekä epävakaat ilmat eivät saa lintuja ”eloon”. Viikolla itätornilla telmivät lähinnä harmaasorsat ja tukkasotkat. Yksinäinen kyhmy (jalkavikainen?) palasi kokeilemaan onneaan ja uiskenteli rauhassa itätornin edessä. Häädettiin kuitenkin pois – jälleen kerran. Altaan hallitseva pari on ilmeisesti tehnyt pesän miltei itätornin kohdalle ruovikkoon. Tuskin sallivat jatkossakaan vierailijaa “omalla pihallaan”.

Monella lajilla ensin saapuvat koiraat ja kun ensimmäiset naaraat saapuvat, ne saattavat olla varsinaisessa pyörityksessä. Esimerkiksi sunnuntaina sai seurata, kun yksinäistä harmaasorsanaarasta liehitteli 4-5 koirasta. Aina naaraan lähtiessä lentoon koiraat lähtivät perään. Ja kun naaras laskeutui, koiraat laskeutuivat perässä ja aloittivat keskinäisen tappelun. Ja kun naaras kyllästyi ja ponkaisi lentoon, koiraat taas heti perään, ja naaraan laskeuduttua tappelut taas toistuivat.

Naurulokit aloittavat yöpymisen altaalla vasta pesänrakennuksen käynnistyessä. Pesänrakennusinnon tappavat nyt tehokkaasti yöpakkaset. Kun naurulokit ovat iltaisin altaalta hävinneet, niin osa ainakin oleilee Nuottalahden hylätyillä laitureilla. Ja olivat tulleet yöpymään vielä illalla kostealle laiturille, mutta yöllä kosteus oli muuttunut jääksi ja lokit ovat jääneet vatsastaan kiinni. Tommi haki autosta leveän kittilastan, jolla irrotti lokkeja laiturista

Kanahaukka päivysti pitkään ruovikossa, mikä ei ole sen normaali tapa. Saalista se yleensä tähystää puusta, muualta korkealta tai lennosta.

Tallitien metsässä japaninruttojuuren kukkamaljat ovat nyt komeita ja niitä on aika runsaasti – enemmän kuin vuosi sitten. Japanin ruttojuurten vieressä kukkivat sinivuokot ja skillaniitty on heräämässä eloon. Saas nähdä pysäyttääkö takatalven poikanen kasvien esiintulemisen ja kuinka pitkäksi aikaan.