Viikko tarjosi yöpakkasia ja komeita auringonnousuja - Kuva: Jukka Ranta

Viikko tarjosi yöpakkasia ja komeita auringonnousuja – Kuva: Jukka Ranta

Kolea viikko yöpakkasten kera sai kevään ottamaan takapakkia. Siitä huolimatta koivut alkoivat vihertämään ja saivat pienet lehdet. Viikkoa ennen vappua leikkisästi totesin (JR), että voimme tehdä vappuna vihdat. Näin ei kuitenkaan käynyt – sen verran koleus vaikutti, Tilanne muistutti kevättä 1990 ja siihen perustin ennusteeni. Tuolloin vappuna koivut olivat täydessä lehdessä. Yhtäkaikki maisema alkoi kuitenkin kauniisti vihertämään. Ja vuokkojen kukinat voimistui ja raunioyrtin lehdet olivat näkyvästi esillä.

Yöpakkaset ja kirkkaat aamut toivat kuuran ja kauniit auringonnousut. Näin oli myös Tornien taiston aamuna, kuten erillisessä raportissa on kerrottu.

 

Piisamit olivat hyvin esillä joka puolella allasta. Isojen teleobjektiivien lyhyimmät tarkennusetäisyydet olivat koetuksella, kun karvapallot nousivat rantakasvuston sekaan ruokailemaan. Piisami on altaan ehdottomasti lutuisin kaveri, joka ensimmäisessä Suomenojan Luonnon näyttelyssäkin sulatti ihmisten sydämiä.

Sunnuntai iltana sinisorsa toi näytille kymmenkunta poikasta eli nyt ainakin yhdellä telkällä ja sinisorsalla on altaalla poikueet, kun taas lapasorsat ja punasotkat etsivät vielä parasta puolisoa tälle kaudelle, Naurulokkien pesänrakennus käy samaan aikaan kiivaana. Oksia ja heiniä siirtyy kuin liukuhihnatyönä altaan reunoilta pesäpaikoille, osa lokeista jo hautoo. Välillä pesien lähelle tulee kutsumattomia vieraita ja ne tulee häätää pois. Esimerkiksi kyhmyjoutsenet kuuluvat näihin nokikanojen rinnalla.

 

Loppuviikkoa kohden sää epävakaistui ja sateitakin saatiin. Sunnuntaina ukkospilvet ohittivat altaan illan aikana, mutta vesisateelta allas ja ulkoilijat eivät säästyneet. Pyöräilijät pysähtyivät lintutornien alle pahinta sadetta suojaan innokkaimpien kuvatessa lintuja vesisateessa.

Yksi yhdistyksen sisäisiä haasteita on ollut kuvata kettu alueella. Tuomas pääsi lauantaiaamuna lähelle tätä sulkaa hattuunsa, mutta kettu oli nopeampi ja katosi varikon suuntaan.

Sunnuntai-ilta huipentui fasaanin huutoihin hiekkakasan päällä, taisi olla hänelläkin naaras hakusessa…

Tommi ja Jukka toimivat oppaina Espoon Ympäristöyhdistyksen retkellä – osui sopivasti Tornien taiston ajalle.