Kyhmyjoutsen pari yhdessä taas – Kuva Paul Stevens

Paul Stevens kertoo:

Merimetsot ja nuoret lokit istuivat ja lepäilivät vanhalla laiturilla Nuottalahdessa ja sumuisena aamuna harmaahaikari istui hetkeksi kivellä Nuottalahden rannan lähellä.

Samana sumuisena aamuna näin Nuottalahden kyhmyjoutsenperheen, jossa  oli viisi poikasta. Alussa äiti ja viisi poikasta uivat Nuottalahden yli  ja olivat ruokailemassa monessa paikoissa. Puiselta laiturilta näin, kun yksinäinen kyhmyjoutsen ui lahden yli kovalla vauhdilla. Mietin mitä tässä tulee tapahtumaan.  Kun aikuiset kohtasivat,  aloittivat ne “tanssimisen niskoilla” niin kuin joutsenet tekevät , kun ne tervehtivät toisiaan. Eli yksinäisjoutsen oli perheen isä ja myös poikaset liittyivät mukaan ja toivottivat isän tervetulleeksi. Loppuen lopussa koko perhe ui yhdessä taas. Tämä oli hieno näytelmä, joka voisin oikeasti kutsua “joutsenien rakkausbaletiksi merellä”. Itselle tämä oli hieno alku päivääni.

Mehmet Cadiroglu kertoo:

Nyt on syksy ja ilmat ovat olleet sen mukaisia. Lintuallas on hiljentynyt paitsi, että jotkut heinäsorsanaaraat pitävät välillä kovaa ääntä ikään kuin olisivat hädässä. Altaassa on heinäsorsien lisäksi lapasorsia ja nuoria punasotkia. On ollut  sateista ja aurinkoista, aurinkoisena päivänä sudenkorennot lentelevät. Yksi niistä oli kiinnostunut minusta ja välillä laskeutui käsivarrelleni, välillä olkapäälleni, mutta sitä oli mahdotonta kuvata yhdellä kadellä kun kuvauskalusto oli sen verran raskas. Sateiden takia Finnoonpuro oli tulvinut hevosten laitumille asti.

Jukka Ranta kertoo:

Selkeästi syksyä ilmassa. Luonto on paljolti hiljentynyt. Koleita ilmoja ja sadetta.

Sadetta oli aika runsaasti. Meriveden korkeus oli jakson jälkimmäisellä viikolla +30cm – +40cm ja, kun puro oli täynnä voimakkaiden sadekuurojen seurauksena, purkautui vesi tulvaniitylle. Ei kuitenkaan paljon, vaan tavanomaisten syyssateiden tavoin.

Altaan koilisnurkkaan on ilmaantunut vihreätä massalautta, onko se levää, jätevesipurkaus vain jotain muuta, on arvoitus. Lisää pohdintaa on muutosraportissa.

Viikkoraportin koosti Timo Leppäharju