lintutorni_Panorama1

Molemmat tornit olivat taistossa mukana – Kuva: Tuomas Heinonen

Perinteinen Tornien taisto käytiin tänään lauantaina 3.5.14. Suomenojan molemmat lintutornit olivat mukana. Pakkasyön jälkeen aamu valkeni aurinkoisena, tyynenä ja lämpötila säilyi pakkasella jonkin aikaan auringon nousun jälkeen. Pakkanen oli kuorruttanut niittyjä ja puiden oksia paikoin kauniisti. Aamupäivä oli kaunis, kunnes raekuuro osui kohdalle puolenpäivän aikaan.

Itäisellä lintutornilla kilpaili joukkue nimeltään “Ojasta allikkoon” – lieneekö nimen taustalla Finnoonpurosta(ojasta) altaille. No niin tai näin, ryhmä keräsi 61 lajia, mikä on aika hyvä tulos Suomenojalle. Ryhmällä oli myös yleisöopastus klo 10 ja ryhmä tarjosi vierailijoille pullaa. Vierailijoita ryhmä kirjasi 22 kappaletta.

Eteläsella lintutornilla kilpaili ryhmä “Pinnarit”, joka keräsi 46 lajia.

Kummallakin ryhmällä oli liejukana mainittuna parhaana lajina, joka näin suomenojalaisittain kuuluu kalustoon – kuten myös Pinnareitten mustakurkku-uikku. Tämä ehkä jälleen kerran korostaa Suomenojan erikoisluonnetta valtakunnallisesti harvinaisten lajien pesimäpaikkana. Itäinen torni nosti esiin sirittäjän, joka ei liene Suomenojan kanta-asukas.

Mielenkiintoista on todeta vertailun vuoksi kevään etenemisestä seuraavaa (vertailuna samasta kohtaa altaan reunalta kuvattu koivu): tänään koivu oli isommassa lehdessä kuin vuosi sitten (4.5), huomattavasti isommassa kuin 5.5.2012 ja 7.5.2011 (Tornien taistelupäiviä). Ero ei kuitenkaan ole kovin dramaattinen, joten kolea jakso on tasoittanut vuosien eroja toukokuulle tultaessa.