(Coot, Fulica atra)

Nokikana on harmahtavanmusta, mutta sen nokka ja otsakilpi ovat valkoiset. Nokikana on muodoltaan pyöreä. Nokikanan juokseminen näyttää koomiselta, hieman hoippuvalta. Nokikanan jalkojen väri on vihertävä, ja niiden varpaat ovat levinneet liuskemaisiksi, mikä auttaa kävelemisessä vesikasvien päällä – varpaat näyttävät jopa huvittavilta. Sanotaan, että nokikana ei ole hyvä uimari ja siksi se nykii hassun näköisesti kaulaansa uidessaan. Lintu kuitenkin sukeltaa ruokansa.

Pesä on koottu kuivista vesikasvien rangoista tehty ja sijaitsee ruoko-tai osamankäämikasvustossa usein mättäiden päällä. Keväällä pesä on helposti havaittavissa.

Suomenojalla on pesiviä pareja on yli 40 ja niiden määrä on kasvanut 90-luvun alusta alkaen. Keväällä laji on hyvin näkyvä reviiri- ja paritaisteluun liittyvien vauhdikkaiden turnajaisten seurauksena. Alkukesästä ilmaantuvat erikoisen näköiset poikaset, joiden punaisen ja sinisen kirjailtu, kynityltä näyttävä pää herättää vierailijoiden huomion. Myös kimeähkö, metallinen huuto, narahdukset ja toitotukset kiinnittävät huomioita.