Ruokintapaikan päivystäjä, varpuspöllö - Kuva: Timo Leppäharju

Ruokintapaikan päivystäjä, varpuspöllö – Kuva: Timo Leppäharju

Kirpeä pakkassää jatkui ja perjantaiaamu taisi olla talven toiseksi kylmin aamu Espoossa. Sitten lauhtui nopeasti ja sunnuntaiaamuna oli van pari astetta pakkasta. Lauhtuminen toi mukanaan lumipyryn ja Tapiolassa Ilmatieteen laitos mittasi jälleen lumensyvyydeksi yli 30cm. Koska on ollut lähes tuuletonta, viikon vanha lumi on pysynyt kasvien päällä koristeena. Kova pakkanen on osaltaan lisännyt tehoa

Jo viime viikolla kirjoitettiin betonisen kaukolämpöputken ja puhdistamon aidan vieressä olevista kolmesta pumppukopista. Jatketaa juttua edelleen. Koppien seinät on koristeltu graffitein. Kun on lunta ja pakkasta, kuten nyt on ollut, pumppujen tuottama lämpö sulattaa katolta lunta ja räystäille muodostuu jääpuikkoja. Viime viikolla pari ulottui maahan saakka ja yksi oli (ja on edelleen) vanginnut pienehkön pensaan. Tällä viikolla olivat maahan ulottuneet kuitenkin katkenneet. Mielenkiintoisia värieffektejä voi saada aikaseksi kuvaamalla puikkoja makro-objektiivilla minimietäisyydeltä. Graffitit värjäävät puikkoja, mutta itse seinä näkyy vain värillisenä “tapettina” taustalla. En (JR) voinut vastustaa kiusausta, vaan piti harrastaa kuluneella viikolla “taidekuvausta” makron kera.

Ruokintapaikka on ollut edelleen hyvin hiljainen. Pakkasen ohella syy saattaa olla paikalla päivystänyt varpuspöllö. Varpuspöllö istui aivan ruokinnan yläpuolella ohuimmalla puulla 5 metrin korkaudella. Se seurasi tilannetta ainakin tunnin. Missähän sen varasto sijaitsee? Tästähän oli pohdinstaa jonkun verran jo syksyn aikana. Epäiltiin, että ruokinnan ympärillä olevat pöntöt toimisivat varastoina. Tuomas kuvasi pönttöjen sisuksia, mutta varastoja ei löytynyt.

Pähkinänakkeli on edelleen hyvin aktiivinen. Hakee tiheällä tahdilla ruokaa ja kätkee sitä puun kuoren (kaarnan) rakosiin.