”Lintujen laulun kannalta eletään toukokuun lopulla ja kesäkuun alussa parasta vuodenaikaa. Altailla voi kuulla päiväsaikaankin ruokokerttusia, satakieliä, punavarpusia, pensaskerttuja ja mustarastaita, ja ensimmäinen viitakerttunenkin on liittynyt joukkoon. Kaikista parasta kuunteluaikaa on aamuvarhainen klo 4-8 välillä, silloin useimmat lajit ovat aktiivisimmillaan,” neuvoo Esa Mälkönen.
Telkkien ja sinisorsien lisäksi nokikanoilla on ensimmäiset poikaset vesillä. Viikonloppuna näkyi myös jo ensimmäinen naurulokin poikanen. ”Pian niitä kuoriutuu ehkä tuhatviisisataa, kaksituhatta lisää”, arvelee Esa.
Mehmet Cadiroglu on tarkkaillut erityisesti nokikanojen käyttäytymistä: ”Osa nokikanojen poikasista on kuoriutunut ja osa odottaa vielä kuoriutumistaan. Toinen vanhemmista ruokkii poikasia ja toinen hautoo munia. Nokikanat ovat hyvin agressiivisia, jos jokin muu lintu uiskentelee pesän lähellä; ne eivät välitä siitä, minkä kokoinen lintu on. Olen nähnyt, kuinka nokikana yritti ajaa joutsenen pois pesän lähettyviltä, mutta tämä ei suostunut lähtemään. Sitten pesässä oleva nokikanakin tuli toisen avuksi joutsenta vastaan. Lyhyen kahakan jälkeen joutsen poistui rauhallisesti paikalta.”
Kauniin sään vallitessa lintualtaan yllä lentelee runsaasti tervapääskyjä. Niiden ääni – kirkuva, laskeva ”sriiiiii sriiiiii sriiiiiii” – alkaa kuulua yleensä toukokuun jälkipuoliskolla, kun nämä nopeat lentäjät saapuvat Afrikasta takaisin Suomeen.
Allas ympäristöineen on tärkeä paikka myös lepakoille, jotka pyydystävät iltahämärässä ja yöllä lentäviä hyönteisiä.
Kasvimaailma on vihdoin herännyt kevääseen. Paul Stevens havainnoi: ”Mänty kukkii runsaasti tänä vuonna. Nyt näkyy kauniita emi- ja hedekukintoja, jotka kukkivat erikseen. Lupiinit kukkivat etuajassa. Myös suovehka, peltokanankaali ja monet muut kasvit ovat aloittaneet kukinnan.
Jukka Ranta lisää: ”Orvokit kukkivat laajasti, lemmikeitä on polun varsilla ja metsiköiden reunalla. Tulvaniityn reunalla ja puron varrella puna-ailakki loistaa. Ahomansikka kukkii ruderaatin reunoilla. Lämpöputken omenapuu on komeasti kukassa.”
Viikkoraportin laatii Helmut Diekmann