Liejukana – Kuva Mehmet Cadiroglu.
Altaiden varhaisempien pesijöiden, telkkien ja sinisorsien, lisäksi nyt voi nähdä mm. ensimmäiset liejukanan ja naurulokin poikaset. Pääosa alueen lokkien poikasista kuoriutunee alkaneelle viikolla.
Teimme dronea lennättämällä naurulokki-laskennan 27.5.2023 eli liki samaan aikaan loppukevättä kuin vuosi sitten. Nyt ruovikoissa näkyi 187 aikuista lokkia ja vedessä (tai ilmassa) samaan aikaan 42 eli yhteensä 229 lokkia.
Pesivinä pareina se tarkoittaisi suoraan laskien 115 paria, mutta kun toinen parin puoliskoista saattaa olla muualla mm. ruokailemassa, yleensä arvioidaan luku kertoimella 1,4. Pesivien parien määrä on siten arvioiden nyt noin 160, mikä on viidenneksen vähemmän kuin vuosi sitten vastaavassa laskennassamme.
Pesinnän aloittaneita lienee ollut 200-250 paria, sillä osa pesistä tuhoutuu kylmettymisen, petojen tai tautien vuoksi, ja emot saattavat lähteä melko pian alueelta pois. Äärettömän kaukana ollaan hyvistä ajoista, vielä vuonna 2015 arvioitiin pesintämääräksi 2800 paria, ja kaikkien aikojen ennätys 3700 naurulokkiparia oli vuonna 2008.
Jukka ja Paul kommentoivat omia huomioitaan kuluneesta viikosta:
Jukka Ranta:
Lämpimien alkuviikon päivinä auroraperhoset ja lanttuperhoset jatkoivat parin etsimistä ja kosiolentoja. Sään viilentyessä perhoset lähes hävisivät. Muita hyönteisiä, kuten luteita ja leppäkerttuja alkoi näkymään. Erikoisuus on ollut, että sitruunaperhosia on ollut hyvin vähän.
Totesin viikko sitten, että toinen mustakurkku-uikun pesistä (jota kutsuin alkuviikon pesäksi) oli tyhjä. Nyt oli molemmilla pesillä haudonta käynnissä. Vuoronvaihdon yhteydessä näkyi, että ”alkuviikon” pesässä on kaksi munaa. Lintuallas on hämmentävän hiljainen. Naurulokkeja on todella vähän.
Puna-ailakit kukkivat laajalti puron varressa ja kaakon kulmalla. Tallitien metsässä kukkivat nyt myös kleitoniat. Kielot ovat nupulla. Mielenkiintoinen tapaus on herttavuorenkilpi, joka ilmaantui tallitien metsään pari vuotta sitten. On aikainen kukkija. Ilmeisesti tullut jonkun Nuottalahden talon pihalta. Leviää helposti ja siksi on hivenen ihmeellistä, että se ei ole levinnyt lisää.
Monet pajun kukat olivat ”villan” peitossa. Muodostui mielenkiintoisia näkymiä.
Paul Stevens:
Tyynellä säällä satakielet lauloivat kovalla äänellä. Yhtenä iltana yksi satakieli lauloi kauniisti ja monipuolisesti tuomissa.
Siellä, missä on yksi, on kaksi. Toinen mustakurkku-uikkupari on rakentanut pesän kävelytien lähelle. Alussa hautova emo oli varovainen, mutta loppuviikossa se nukkui pesällä, vaikka ihmiset kävelivät läheltä ohi.
Liejukanaperhe oli piilossa vehkan ja kaislojen keskellä. Ensin kuulin, kun emo kutsui poikasia ja sitten, kun antoi niille ruokaa.
Tämän viikoraportin koosti Esa Mälkönen. Seuraava julkaistaan ma 5.6..2023
- Liejukana ruokkii poikastaan – Kuva Esa Mälkönen
- Liejukanan poikanen – kuva Mehmet Cadiroglu
- Naurulokki poikasineen- Kuva Esa Mälkönen
- Telkkä ja poikasensa – Kuva Esa Mälkönen
- Mustakurkku-uikku hautoo – Kuva Jukka Ranta
- Mustakurkku-uikku – Kuva Esa Mälkönen
- Toinen mustakurkku-uikun lähipesä – Kuva Paul Stevens
- Liejukana piilossa – Kuva Paul Stevens
- Sinisorsapoikue – kuva Mehmet Cadiroglu
- Harmaasorsakoiras – Kuva Esa Mälkönen
- Rytikerttunen – kuva Mehmet Cadiroglu
- Ruokokerttunen – kuva Mehmet Cadiroglu
- Haarapääsky – kuva Mehmet Cadiroglu
- Punavarpunen – kuva Mehmet Cadiroglu
- Punavarpunen – Kuva Esa Mälkönen
- Satakieli – Kuva Paul Stevens
- Pensaskerttu – kuva Mehmet Cadiroglu
- Pensaskerttu on hyönteissyöjä- Kuva Esa Mälkönen
- Mustarastas kastematoineen – Kuva Esa Mälkönen
- Sisilisko – kuva Mehmet Cadiroglu
- Lanttuperhonen voikukalla – Kuva Jukka Ranta
- Leppäkerttu kukkineella pajulla – Kuva Jukka Ranta
- Puna-ailakin kukkia – Kuva Jukka Ranta
- Herttavuorenkilpi – Kuva Jukka Ranta
- Paju kukinnan jälkeen – Kuva Jukka Ranta
- Marjalude voikukalla – Kuva Jukka Ranta
- Litulaukka kukkii – Kuva Jukka Ranta
- Kevättähtimön kukka – Kuva Jukka Ranta