YLE Suomenojalla Kuva Paul Stevens.

YLE lähetti Luonto-Suomessa ohjelman “Suuri muuttolintuilta”.  Asiantuntijoina Minna Pyykön tukena oli Aleksi Lehikoinen ja Oulun Yliopiston emeritusprofessori Esa Hohtola. Lisäksi Juha Laaksonen kiersi allasta Tuukka Kupiaisen kanssa ja haastatteli Tuomas Heinosta.

YLE oli myös kierroksella Suomenojalla 8.5 aamulla – Ohjelma Lintujen kevätmuutosta – Yle Luonnon toimittaja Minna Pyykkö ja lintuasiantuntija Heidi Björklund.

Myös Helsingin Sanomat / HS Espoo  teki jutun Suomenojan lintualtaasta otsikolla “Arvokkaan lintualtaan viereen rakentuu 17 000 asukkaan kaupunginosa – Luontokuvaaja Tuomas Heinonen lobbaa lintujen puolesta valokuvilla“.

Paul Stevens kertoo viikon tapahtumista:

Keskiviikkona 8.5 YLE tuli Suomenojalle ja teki lähetystä Suomenojan lintuista. Se oli kahden tunnin radio ohjelmä ja samaan aikaan YLE lähetti video streemin netissä.

Pikkutylli on pieni kahlaaja lintu, joka ei ole aina helppoa nähdä, vaikka se asu avoimissa paikoissa. Täällä viikolla oli kaksi pikkutylliä tulvaniityllä.

Komeat lapasorsa koiraat kilpailevat vielä naaraista ja niiden taka-ajot voidaan nähdä altaiden ympärillä.

Liejukana riiteli nokikanan kanssa, mutta se oli aika lyhyt kinastelua ja nokikana lähti pois. Liejukana sen sijaan jatkoi kova ääntelyä ainakin pari minuuttia sen jälkeen. Ehkä se harmitteli vaikeista naapureista.

Vaikka kävelen altaiden ympärillä muutaman kertaa viikossa en ole nähnyt usein piisamia. En ole myöskään nähnyt hirveästi kuvia somessa niistä. Onko niitä tänä vuonna vähemmän kuin viime vuonna? Lauantai-aamulla, kun istuin itätornin edessä yksi ui minua kohti. Ainakin nyt tiedän, että on yksi yksilöä ja todennäköisesti enemmän.

Viikonloppuna oli sumuiset aamut. Lauantaina kävin istumaan itätornin edessä ja katsoin mitä tulisi näkyviin sumusta.  Itäallas oli aika rauhallinen ja linnut pysyivät kaukana, mutta se oli tosi rentoutuvaa ja hyvä tapa aloittaa lauantai.

Pensastasku on ollut nyt vähän aikaa altaiden pohjoispuolella ja oli vielä siellä lauantainakin.

Länsialtaassa näin mielenkiintoisen naurulokkikerrospesiminen, kun oli kolme pesää lähellä toisia, mutta eri korkeuksissa ruovikkosaarekkeella.

Sumuisessa säässä maa on kostea ja kasvillisuus saa hienon vesipisarapeitteen ja varsinkin pienet sammaleet.

Uusi jäsenemme Mehmet Cadiroglu kertoo viikon tapahtumista:

Pesintä on jo vauhdissa ja sitä myötä agressiivisuutta on sekä saman että eri lajien kesken. 8.5.  altaalla vieraili pikkulokkeja, niitä oli 21 kappaletta. Haarapääskyjä on tullut ja leskenlehdet ovat jo siemenvaiheessa.

Viikkoraportin toimitti Timo Leppäharju