Allas on saanut kauttaaltaan ohuen jääpeitteen. Olin perinteisellä tarkastuskierroksella altaalla teleobjektiivi kamerassa kiinni. Altaan pohjoispuolella oli joukko lintuharrastajia etsimässä alueella havaittua taigauunilintua. Sillä hetkellä linnun sijainti ole tuntematon, mutta Tiiran mukaan se oli liikkunut tinttiparvessa aamupäivällä.

Jatkoin kiertäen allasta idän puolelta, yrittäen matkalla kuvata sini- ja talitiaisia, jotka tepastelivat jäällä.

Eteläisen lintutornin edessä kasvustossa on aukko, josta on mahdollisuus tähystää altaalle. Meinasin jatkaa matkaa ohittaen kohdan, mutta päätin poiketa rannassa, koska jäällä näytti olevan jääkukkia muutamia ja menin tutkimaan niitä lähemmin.
Rantaan tullessani katselin jääkukkia ja mietin pitäisikö niistä ottaa kuva, kun yhtäkkiä piisami ui kirkkaan jäänalla metrin päässä rannasta suoraan silmieni alla. Piisami pysähtyi nanosekunniksi katsomaan minua ja häipyi paikalta. Hetken päästä osmankäämien seasta kuului pientä jäänrutinaa. Sitten en enää sitä nähnyt tai kuullut, mutta ehkä sekunnin tai maksimissaan kaksi kestänyt tapaamisemme painautui mieleen – toista vastaavaa tilannetta tuskin tulee…

 

– Tuomas Heinonen