Iharuusu vaiko okaruusu - Kuva: Jukka Ranta

Iharuusu vaiko okaruusu – Kuva: Jukka Ranta

 

Ruusut eivät ole helppoja. Löysin keväällä Nokkoskukkulan pään jälkeisellä niittyalueella (niityn altaan puoleisessa reunassa) ruusupensaan, jota en ollut aiemmin huomannut. Piikkien (okaiden) muodosta ja määrästä huomasin heti, ettei kyseessä ollut kurtturuusu. Laji jäi arvailuksi – laitoin kuitenkin pari kuvaa viikkikkseen. Lehtien tulo vahvisti vain, ettei ole kurtturuusu. Kuvasin kukinnan ja silloin arvoin metsäruusun ja karjalanruusun välillä – yksinkertaiset kukat, joten luonnonruusu. Piikkien muodosta päädyin metsäruusuun. Nyt kun kiulukat (“marjat”) ovat esillä, oli helppo havaita piikit kiulukoissa, joten kaksi mahdollisuuta: iharuusu tai okaruusu. Oksien piikkien perusteella näyttää okaruusulta. Muta, mutta .. okaruusu on erittäin uhanalainen (esimerkiksi sen myyminen puutarhakaupoissa on kielletty). Se on erittäin harvinainen Manner-Suomessa ja laji.fi:n mukaan Suomenojaa lähellä on vain yksi havainto Munkasta Helsingistä. Mutta muistaen Suomenojan historian kaikki on mahdollista.

Näinä päivinä puhutaan muraaleistä, eli talojen seiniin maalattavista taideteoksista. Niin tulee useaan Suomen kaupunkiin. Espooseen tulee kolme (paikkoina Nelikkotie Matinkylässä, Jälkimaininki Kivenlahdessa ja Karakalliontie Karakalliossa). Mitä isot edellä sitä pienet perässä: yhden pumppukopin seinään on ilmestynyt muraalinoloinen taideteos. Ei kuitenkaan liene kuuluisan kansainvälisen taiteilijan tekemä, vaan tuntemattoman kansantaiteilijan aikaansaannos.

Vakavampi asia oli auton poltto parkkipaikalla alkuviikosta. Tommi ilmoitti asiasta hätänumeroon (=on pelastuslaitos ja poliisi) sekä kaupungille. Lainataan Tommia: “Auto oli palanut niin kokonaan kuin vain voi, alumiinivanteet ym. osia oli sulanut. Koska autoa ei ollut merkitty poliisin tai pelastuslaitoksen nauhoilla, ilmoitin palaneesta autosta hätäkeskukseen ja samoin laitoin tiedon Espoon Ympäristökeskukselle. Auto vietiin parissa päivässä pois, mutta kaikki irtonaiset osat, lasinpalaset ja tuhka oli jätetty pysäköintialueelle. Puinen aita on palanut myös.Vaatii uusimisen.”

Näyttely poistui talviunille. Ruokintapaikalla kaatunut pihlaja kasvattaa uusia versoja. Galleriassa myös rikkapalsami, joka on Suomen pieni palsami ja haitallinen vieraslaji. Ukokorentoja – lähinnä kirjoukonkorentoja – lentelee ja menee heinkkoihin lämmittelemään. Myös sitruunaperhosia näkyi.

Espoon sivuilla oli juttua Djupsundsbäckenin alueen rakentamisesta, linkki vie juttuun.