1-4

3.5 perjantai oli kaunis, melko lämmin kevätpäivä. Sovittiin vaimon kanssa, että käydään kiertämässä lintulammikko töiden jälkeen ennen perjantain perinteistä saunaa. Aikataulu hieman petti, mutta pääsin kuitenkin itse lähtemään. Otin peräkontista luottopelin, eli EOS 1DmkIV +300/2.8 + 2extenderin ilman jalustaa. Ajattelin kiertää nopeasti lammikon ilman pitempää istuskelua. Pohjoispäässä näin piisamin uintivanan, mutta se ehti sukeltaa näköpiiristä. Itäisellä puolella seurasin nokikanojen reviirijuoksuja veden pinnalla. Vastavaloon muutama ihan kiva otos. Ruovikon reunalla oli kyhmyjoutsenpariskunta. Ne aloittivat perinteisen alkuvalmistelun ennen pariutumista. Kaulat vastakkain, solmussa ja muuta kyhnäämistä. Olin nähnyt jo saman aikaisemmin altaalla, joten osasin odottaa mitä tapahtuu. Hyvä sarja tuli n 10 kuvaa, mutta tämä tarina ei kerro tuosta tapahtumasta.

2-4

Kiersin eteläpuolelle, siellä oli muutama ”uusi” kuvaaja. En jäänyt tornille vaan jatkoin kohtaan, jossa avoin vesi on lähellä polkua. Siinä meni tavipariskunta, joita harvemmin näkee täällä. Huikkasin ohimeneville havaintoni. Koiras pesi itseään kauenpana ja naaras oli jo ruovikossa. Tilanne oli nopeasti ohi.

3-4

Jatkoin länsikautta paikkaan, josta saa hyvää iltakuvaa. Paikalla oli pari kuvaajaa veden tasolla, löysin oman paikkani. Mustakurkku-uikku uiskenteli lähellä sukellen ja etsien pohjasta ruokaa. Välillä hätisteli nokikanaa pois sukeltaen sen alle. Pienempi ahdisteli suurempaa.

4-4

Olin jo lähdössä pois kun ruovikossa hyvässä iltavalossa nokikanat suorittivat parittelun. Nauttikaa kuvasarjasta.

Terveisin Timo Leppäharju, Suomenoja ry jäsen

Miten linnut parittelevat?

Internetistä kaivoin tälläisen vastauksen:” Linnuilla ei muutamaa poikkeusta lukuunottamatta (lähinnä sorsalinnut) ole ulkoisia sukuelimiä, vaan molemmilla sukupuolilla sekä peräsuoli että sukutiehyet päättyvät yhteissuoleen eri viemärisuoleen (kloaakki). Paritellessaan linnut laittavat kloaakkien aukot vastakkain ja samalla siittiöt siirtyvät. Lintujen parittelu on nopeasti ohi, mutta se toistuu useasti.