Naurulokit kuutamolla - Kuva Esa Mälkönen

Naurulokit kuutamolla – Kuva Esa Mälkönen

Vaihtelevat säät ja yöpakkaset vuoroin jäädyttivät altaan ja vuoroin sulattivat sen kokonaan. Sulan aikana lintuja oli ajoittain paljon.

Hieman ennen maaliskuun puoltaväliä ilmestyivät ensimmäiset tukkasotkat ja yksinäinen punasotkanaaras Jälkimmäinen oli altailla yllätysaikainen, mutta tänä vuona Suomen vesillä on talvehtinut paljon vesilintuja, kun jäätöntä vesialuetta on riittänyt. Sittemmin punasotkia ilmaantui altaalle runsaslukuisesti.

23.3. oli yhdessä Suomenojan luonnon laittamassa telkänpöntössä jo kolme munaa. Se merkitsee, että ensimmäiset telkänpoikaset nähdään altailla todennäköisesti jo ennen vappua. Naurulokkeja on viimeisen viikon aikana ilmestynyt ensimmäiset sadat, mutta ne eivät vielä yövy altaalla vaan lentävät yöksi merelle.

Altaan pikkuharvinaisuuksia on kuun vaihteen tienoilla ja sen jälkeen silloin tällöin nähty heinätavi. Varsinainen jymy-yllätys oli 2.4. altaan länsireunan pajukoihin ilmestynyt tulipäähippiäinen. Tämä lounaiseurooppalainen laji on kyllä jokavuotinen vieras Suomessa ja sen tiedetään ainakin kerran pesineenkin. Tulipäähippiäinen viihtyi länsireunalla kolme päivää, ja on ehkä edelleen altaan tuntumassa, kun bongarien Lintutiedostus- järjestelmään on kirjattu su 5.4. äänihavainto altaan pohjoisreunalta.

Kyhmyjoutsenet ja laulujoutsenet kyräilivät toisiaan. Loppukuusta kyhmyjoutsenet aloittivat perinteiset ottelut. Myös nokikanojen turnajaiset ovat alkamassa ja telkät ovat kisailleet jo pitkään.

Leskenlehti alkoi kukkimaan kuun puolessa välissä, mutta joutui myöhemmin kärvistelemään räntäsateessa. Pajut ovat kissoja täynnä. Myös osmankäämit siemensivät ja lapset keräsivät ja heiluttivat niitä innoissaan. Itäinen kävelytie oli kuorrutettu siemenhaituvilla.

Ajoittain luontopolulla oli paljon kulkijoita, jopa niin paljon, että ikäihminen tunti olonsa vähän tukalaksi näinä kontaktien välttelyn aik0ina. Kun tulipäähippiäinen ilmaantui altaan reunalle, unohtui BirdLifen suositus: pidä kotkan siipien kärkivälin verran turvaetäisyyttä. Parhaillaan oli iso lauma kasassa ja taisi myös kokoontumissäännöt unohtua.

Tämän jälkeen viikkoraportti ilmestyy joka viikko kesäkuulle saakka.

 

Teksti: Jukka Ranta, Esa Mälkönen

Koosti: Jukka Ranta