Jukka Ranta

Alkuviikon aurinkoiset ja melko lämpöiset päivät muuttuivat torstaina sateisiksi ja koleiksi. Viikonloppuna saatiin ajoittaisia räntäkuuroja.

Keskiviikkona sain olla todistamassa laulujoutsenten ja kyhmyjoutsenten reviiritaistelua läntisellä allasosalla. Runsaan tunnin esitys sisälsi uhittelua, hyökkäyksiä ja pakoja. Kun ottelivat ruovikon reunassa, niin rapa lensi. Tapansa mukaan laulujoutsen oli aggressiivisempi osapuoli. Mitään ihmeellistä ei lopulta tapahtunut, vaan tilanne rauhoittui, kun laulujoutsen poistui eteläiselle allasosalle. Mitä myöhemmin viikolla on tapahtunut siitä minulla ei ole havaintoja.

Paju kukki parhaillaan laajasti ja terttuselja on nupulla. Myös vihreitä lehtisilmuja näkyy. Tallitien metsässä skillat ovat kukassa. Joukossa on edellisvuosien tapaan valkoisia kukkia (albaversio).

Keskiviikkoilta oli tyyni ja seesteinen, joten altaalla oli kauniit kuvajaiset.

 

Tommi Heinonen

Viikko alkoi aurinkoisessa säässä ja monin paikoin lyötiin vuoden lämpöennätyksiä. Kasvit aloittivat vauhdilla kasvunsa niin että kontaten maanpinnassa melkein kuuli niiden kasvavan.

Sitten loppuviikosta tuli pakkasyöt ja päivällä satoi välillä räntää ja välillä vettä. Kasvu pysähtyi ja jäi odottamaan seuraavaa lämpöaaltoa.

 

Paul Stevens

Ensin näin vain yhden liejukanan niin kuin yleensä, mutta sitten ilmestyi toinen. Hetkellä näytti, että ne rakentavat pesää, mutta ne eivät pysynyt siellä pitkään ennen kuin ne lähtivät etsimään ruokaa. Ehkä ne palaavat samaan paikaan myöhemmin.

Sunnuntain keskipäivän kierroksella huomasin länsi rannalla paljon lintubongareita seisomassa pitkässä rivissä. Joku mainitsi, että ne etsivät pussitiaista. Se oli todennäköisesti jossain ruovikossa keskellä altailla ja liian kaukaa minulle. Oli ihmisiä vielä etsimässä lintu, kun pääsin toisella puolella. Toisaalta en nähnyt kukaan aktiivisesti etsimässä mitään kaukoputkella. Tarkistin myöhemmin Tiira palvelusta ja yksi pussitiainen oli nähty Suomenojalla sunnuntaina.

Länsialtaassa oli yksinäinen mustakurkku-uikku, joka äänteli, kun se ui ohi minun kuvauspaikkaani. Ääni oli aika korkea ja surullinen niin kuin se kutsuisi puolisoa, mutta ei saanut vastausta. Se kuulosti kuin se itkisin, niin surullinen kuulostava se oli. Vähän ajan päästä se ui takaisin yksin ja äänteli taas.

Punasotkan koiraat kilpailevat vielä naarasta ja sunnuntaina näin peräti yhdeksän koirasta yhden naaran perässä.

Punasotka eivät ainoat, joilla on epätasainen sukupuolijakauma. Myös tukkasotkan koiraat ovat enemmistöllä. Näin pientä parvia missä oli ehkä yhdeksän koirasta ja kaksi naarasta. Koiraat seurasivat tiivisti naaraiden liikettä ja, kun yksi naaras sukelsi, kaikki sukelsivat.

Viikolla on aika monta kaunis iltaa, ja kerran ehtisin sinne kamerani kanssa. Silloin naurulokit olivat syömässä matala auringonvalossa. Samana iltana mustakurkku-uikku pari oli lepäämässä ja hitaasti ne uivat keskiruovikon kohtaa.

 

Mehmet Cadiroglu

Kyhmyjotsenkoiras oli ensin yksin mutta myöhemmin altaalle ilmestyi naaras. Näin niiden parittelevan kahtena aamupäivänä. Sitten laulujoutsen tuli kyhmyjen riesaksi. Ne tappelivat. Olen kuullut sanottavan, että tappelussa laulujotsen voittaa aina. Toisin kävi tällä kertaa. Kyhmynaaras katsoi peloissaan koiraiden tappelua kaukaa. Laulujoutsen uhitteli kyhmyä lyömällä räpylöillään veden pintaa kovaa. Lähes samalla hetkellä kyhmykoiras kävi laulujoutsenen kimppuun takaapäin ja teki räpylöillään samaa tämän päällä. Hyökkäys tuli laulujoutsenelle yllätyksenä ja se ui nolon näköisenä sieltä poispäin ja vähän ajan kuluttua lähti lentoon ja poistui altaalta huutaen. En tiedä tuleeko se vielä takaisin mutta epäilen. Kyhmy teki selväksi, että se on altaan kuningas.

Vedessä toukkavaiheensa eläneet hyönteiset tulevat pinnalle, silloin niillä on vain muutama sekuntti aikaa, joko lähtevät lentoon tai joutuvat lintujen nokkiin. Nämä hyönteiset ovat merkki siitä, että pian nähdään tiirojen lentelevän altaan yllä. Tiirat nappaavat niitä lennossa. Altaalla ei ole kaloja, nämä hyönteiset houkuttelevat tiiroja. Niitä syövät tiiroista sinisorsiin,  kaikki altaalla oleskevat linnut.