Nuottalahti - erittäin uhanalaisetn lintujen alue pakkasaamuna - Kuva: Jukka Ranta

Nuottalahti – erittäin uhanalaisten lintujen alue pakkasaamuna – Kuva: Jukka Ranta

Pakkasviikko, johon mahtui kunnon pyrypäivä ja pari pienempää lumisadetta. Heti pyryn jälkeen mitattiin Tapiolassa 31cm lunta, mutta hötö pakkaslumi painui kasaan ja nyt viikonlopulla mittaustulos oli 18cm. Lumi ja pakkanen kuorruttivat kasvit kauniiseen huntuun. Vielä loppuviikolla luontopolku oli miltei kahlattava. Mielenkiintoinen erityispiirre oli, että ruokintapaikalle johtava polku oli hyvin tallattu – miltei valtatie.

Pakkasviikot toivat Nuottalahdelle paitsi jään niin myös pilkkijät ja verkkokalastajat. Vesi on pysynnyt matalalla eikä nousevan veden synnyttämäi purkauskohokkeita, jääpyrämideja ole muodostunut. Lumisten pakkaspäivien normaali ilmiö on etelänruttojuurten vieressä olevien pumppukoppien jääpuikot. Laitteiden tuottama lämpö sulattaa katolta jäätä ja räystäille muodostuu komeita jääpiukkoja. Nyt päättyvällä viikolla ne olivat erityisen komeita. Muutamat ulottuivat maahan saakka ja yksi jääpuikko oli ottanut pienen pensaan vangikseen.

Pakkanen on vaikuttanut selkeästi lintujen aktiivisuuteen. Ruokintapaikalla on hiljaista. Pähkinakkeli hakee ahkerasti siemeniä. Muutama tiainen oli myös paikalla. Palokärki koputteli innokkaasti puuta.

Viikon ikävä uutinen oli – enemmän tästä uutisosiossa – lintujen tuore uhanalaisselvitys. Se, että mustakurkku-uikku kuuluu erittäin uhanalaisiin ei yllätä, mutta punasotkan ja nokikanan oleminen erittäin uhanalaisten joukossa hämmentää ja vetää mielen apeaksi. Toisaalta Suomenojalla näiden kannat ovat vahvistuneet, mikä korostaa Suomenojan suojelun tärkeyttä ja merentäytön järjettömyyttä. Kun Suomenojam Luonto miltei päivälleen viisi vuotta sitten aloitti alueen systemaattisen dokumentoinnin emme uskoneet, että tilanne valtakunnallisesti huononee näin nopeasti.