laidunkarstao_5716r_jukkar

Kimalaiset ovat tykästyneet laidunkarstaohdakkeeseen – Kuva: Jukka Ranta

 

Tänään oli altaan ympäristön hoito- ja kunnostussuunnitelmaan liittyvä maastokäynti Suomenojalla. Siinä yhteydessä vein asiantuntijoita ihmettelemään piikkuputkeksi nimittämääme kasvia. Paikanpäällä asiaa ihmeteltiin yhteisvoimin, mutta varmuutta lajin suhteen ei tullut.

Esa Lammi ystävällisesti kuitenkin selvitti kasvin lajin.

Esa kirjoittaa: “…. että altaan täytemaa-alueen outo kasvi (siinä Suomenojan Luonto ry:n ”kukkatarhan” vieressä) on laidunkarstaohdake Dipsacus fullonum. Kasvi ei nimestään huolimatta ole ohdake, vaan kuuluu purtojuurikasveihin. Laji on kotoisin etelämpää Euroopasta, meitä lähinnä sitä kasvaa Tanskassa. Suomessa laidunkarstaohdakkeita (myös joitakin lähilajeja) saa joistakin taimimyymälöistä. Karstaohdake on kaksivuotinen kasvi. Ekana vuonna se kasvattaa vähän esikkoa muistuttavan lehtiruusukkeen, joita tuollakin näkyi. Toisena vuonna tulee kukkavarsi, joten lajin pitäisi kukkia paikalla myös ensi kesänä. Karstaohdakkeita on käytetty ennen villan karstaukseen, josta lajin nimi juontuu.”

Kiitoksia Esalle. Voidaan todeta, että HSY:llä on ollut mahtava siemenpankki.

Kasviin tulee erikoinen nauhamainen, puruppuraan/lilaan vivahtava kukinto piikkiseen nuppuun. On kimalaisten ja kukkakärpästen suosima.  Kuvia myöhemmin illalla.

– Jukka