Torstaina havaitsimme, että ruoppauskulmauksen poistoputki oli käytössä. Lorina ja pulputus paljasti sen. Vesi ei ollut mitenkään erityisen korkealla. Sen sijaan havaittiin, että altaan pinnalla, poistoputken lähettyvillä oli öljymäinen, rasvamainen kalvo, joka paikoin flokkiutui – siksi tuli rasva mieleen. Poisto jatkui perjantaiaamuun ja loppui aamupäivällä.

Lauantaina poisto oli taasen käynnissä. Kuljin (JR) kahdesti ruoppauskulman ohitse tunnin sisään: kummallakin kerralla pumppu/lotina oli käynnissä. Rasvaa oli tullut lisää. Sitä oli eteläiseltä lintutornilta ruoppauskulmaan saakka ja sitä oli noin 5m-10m kaistale rannasta lähtien. Onneksi 90% linnuista on jo lähtenyt – muuten vahinko olisi saattanut olla merkittävä. Kun kävelee kulmalta sillalle päin on kaksi kaivonrengasta tai oikeammin kaivoa. Toisen päällä on pumpun näköinen laite ja kytkentäkaappi. Tästä “kaivosta” menee putki – aika iso – ojaan. Näkyy hyvin sillalta. “Kaivon” pumppu ei ollut käynnissä, kaivosta ei kuulunut ääniä eikä putkesta tullut vettä. Mysteeriksi jäi mihin vesi johdettiin.

HSY:n tiedotteissa ei ole ollut mitään Suomenojaan liittyvää viime päivinä. Viime vuoden syksyllä, kun polkujen korotuksesta ja ruoppauksesta informoitiin, oli maininta, että poistoputkea käytetään veden johtamiseen toiselle pumppuasemalle tai puroon. Nyt ei näyttänyt puroon menevän. Toinen askarruttava asia on, mistä rasva on altaalle tullut. Villi arvaus on, että altaan täyttöön käytetty vesi on sisältänyt rasvaa, joka sitten levisi altaan eteläosaan. Tapahtunutta yritettiin sitten paikata pumppaamisella.

Olemme lähettäneet HSY:lle tiedustelun liittyen havaintoomme.

Kuvat ja Tuomaksen video kertovat hyvin mistä on kyse.

– Tuomas & Jukka