Etelänruttojuuri kukkii - Kuva: Jukka Ranta

Etelänruttojuuri kukkii – Kuva: Jukka Ranta

Kuten tiedetään, Suomenojalla on laaja etelänruttojuurikasvusto. Suomeen etelänruttojuuri tuli Ruotsista kuninkaan lahjoittamiin kartanoihin 1600-luvun alussa. Se ei kuitenkaan tyytynyt puutarhoihin, vaan karkasi luontoon. Siksi se on luokiteltu haitalliseksi vieraslajiksi. Mutta yksi mielenkiintoinen ominaisuus silla on: sitä voi käyttää kevään etenemisen ennustamiseen.

Siksi olen (JR) usein puoliksi leikilläni sanonut, että etelänruttojuurten esiintulo Suomenojalla kertoo termisen kevään alkaneen. Erikoista ja ehkä hauskaakin on, että se sattunut viiden edellisen vuoden aikana samalle viikolle, kun Ilmatieteen laitos on ilmoittanut termisen kevään alkaneen etelärannikolla. Näin ollen varvuista ennustaja on saanut hyviä tuloksia aikaan. Parina viime vuotena terminen kevät on alkanut helmikuun viimeisellä viikolla – siis suhteellisen aikaisin.

Tänä vuonna ensimmäiset etelänruttonjuuret työntyivät esiin tammikuun viimeisellä viikolla – ennätyksellisen aikaisin. Ilmatieteen laitos on tänä vuonna pahasti myöhässä, kun ei ole kuuluttanut termistä kevättä. Tai sitten varvuista ennustaja on vajonnut muiden kansan säämiesten tasolle.

Helmikuu ja maaliskuun ensimmäinen viikko olivat räntäisiä ja koleita, mikä tehostui yöpakkasilla. Ruttojuuret kuitenkin kituuttivat pystyssä. Viime viikolla ensimmäiset jopa tulivat kukkaan, mikä on myös aikaisin. Tällä viikolla oli usea kukassa. Kyse on kuitenkin vielä vain noin kymmenestä yksilöstä, jotka kasvavat betonisen kaukolämpöputken vierellä ja aurinkoisella paikalla.

Japaninruttojuuri – toinen Suomenojalla kasvava ruttojuurilaji – on yleensä tullut esiin viikko, kaksi etelänruttojuurten jälkeen. Ne kasvavat kuitenkin paikassa, joka pysyi lumisena tänä vuonna pitkään. Kuluneella viikolla pari ilmestyi esiin – tosin vielä pienenä.Myös terttuselja alkaa heräilemään, nuput ovat jo pitkällä.

Yöpakkaset merkitsivät, että Nuottalahti pysyi jäässä – myös puron suu. Itse puro oli ajoittain sula ja ajoittain jäähileen peittämä. Sulassa oli edellisetn viikkojen tavoin runsaasti sorsia.