Juhlapukuinen tavikoiras uiskenteli sinisorsien joukossa - Kuva: Esa Mälkönen

Juhlapukuinen tavikoiras uiskenteli sinisorsien joukossa – Kuva: Esa Mälkönen

Joulutauko oli pääosin harmaata, sateista ja pimeää. Kun joulutauko oli päättymässä, tuli sopivasti kunnon pakkasyö ja kaunis, aurinkoinen päivä. Tämä muutti kummasti maiseman ilmettä.

Allas pysyi auki viikonloppuun saakka. Sunnuntain vastaisena yönä myös allas sai heikon jääpeitteen. Huolimatta siitä, että allas oli sula, linnut viihtyivät enemmän purossa. Tämä näyttää tapahtuvan aina, kun puro on talvisaikaan kunnolla auki. Tällöin sinisorsia kerääntyy allasalueen itäpuolelle purolle. Sunnuntaina 7.1 sinisorsia oli noin 70 ja joukossa oli harvinaisempi talvehtija, juhlapukuinen tavikoiras. Puro tarjonnee tähän aikaan vuodesta huomattavasti paremmin ravintoa kuin itse allas, sillä sen isoihinkaan suliin sorsat eivät nyt juurikaan mene.

Galleriassa myös etelänruttojuuria, jotka viimevuotiseen tapaan poksahtivat esiin vuodenvaihteessa. Pakkasyö viikonloppuna ei näyttänyt kovin paljoa niitä verottavan. Mielenkiintoista on, että Ilmatieteen laitos kertoi termisen talven alkaneen kuluneella viikolla. Itse olen pitänyt ruttojuurten esiintuloa termisen kevään merkkinä … mahtaako termisestä talvesta tulla lyhyt 😉