Kanahaukka tähystää - Kuva: Timo leppäharju

Kanahaukka tähystää – Kuva: Timo Leppäharju

Vaikka pitkänajan tilastojen mukaan talvenselkä olisi katkennut, talvi teki kolmannen yrityksen. Pientä pakkasta ja luntakin tiputteli – pääosin oli vahvasti pilvistä ja erittäin hämärää. Lauantaina oli aamupäivällä lämpöasteita, kunnes sunnuntaita vasten saatiin lisää lunta ja maisema muuttui valkoiseksi. Ensi viikoksi on luvattu pakkasta, joten talven selkä ei suostu katkeamaan.

Lauantaina oli ensimmäinen neljästä Suomen luonnnonpäivästä. Sukella talveen oli luonnonpäivän teema. Sammalkonttaaja sukelsi ja etsi sammalia. Kuvat ovat kaukolämpöputken päältä ruttojuurten kohdalla. Märkä lumi oli pisaroinut sammalia mukavasti. Ruttojuurista katsoen putken toisella puolella on töyräs, joka toimii nojatuolin tavoin. Siinä on helppo istua ja saa tukevan kuvausotteen. Takapuolen alla on hyvä olla suoja (itselläni, kuten tunnettua, on suojana kertakäyttösadetakki).

Timo kertoo kokemastaan:

“ … Sunnuntaina valoa oli enemmän ja lumi oli tullut maahan, mustarastasnaaraat liikkuivat vilkkaasti alueella. Poislähtiessä kuin huipennukseksi kanahaukka lensi alueen länsiosan puuhun, jossa tarkkaili mahdollista saalista. Oli aika peloton, päästi kuvaamaan lähelle, näytti kuitenkin välillä minulle mihin suuntaan pitäisi poistua ja lopuksi paljasti myös rengastuksensa lähtiessään, uljas lintu.”

Ruokinnalla on edelleen maasta syövä puukiipijä, hippiäisiä ja pyrstötiaisia.