Kun loppu hyvin, niin kaikk hyvin - Kuva: Timo Leppäharju

Kun loppu hyvin, niin kaikk hyvin – Kuva: Timo Leppäharju

Kun loppu hyvin, niin kaikki hyvin, sopii kuvaamaan altaan joutsenten tilannetta. Sunnuntaina nimittäin altaalla uiskentelivat ensimmäiset kyhmyjoutsenen poikaset, 6 suloista palleroa. Huomattavan paljon. Ihmeellistä että pesue syntyi kaikkien kahinointien ja munaryöstelyjen jälkeen. Hieno asia. Olihan tätä edeltänyt kaksi kuolemaa (ja seurauksena epäonnistuneet pesinnät) ja murtunut jalka. Voi olla, että puronsuussa pesinyt pari on tuonnut poikaset altaalle.

Jo alkuviikosta altaalla oli kaksi rauhallista pariskuntaa vierivieressä, laulu-ja kyhmyjoutsenet. Näky oli hämmentävä, koska aiemmin oli näkynyt melkoista nujakointia kyhmyjen ja laulujen kesken. Olisikohan joutsensota ohi ja rauha palannut altaalle.

Myös muutama naurulokin poikanen oli jo kuoriutunut. Ensimmäinen nokikanapesue kasvaa ja voi hyvin, mutta monessa pesässä munat odottavat kuoriutumista. Itäisen tornin edessä olevassa pesässä on 7 munaa. Emo käväisi muualla ja ne olivat näkyvillä hetken. Varikset eivät avointa pesää huomanneet.

Altaalla ovat edelleen viihtyneet myös vesipääskyt. Tosin niitä houkuteltiin paikalle atrapilla.

Kasvimaailma kiri jälkeenjääneisyyttä. Metsätähdet, keltamot ja litulaukat puhkesivat täyteen kukkaan. Kaukolämpöputken omenapuu on kukassa ja ensimmäiset lupiinit avautuivat. Pölyttäjiä on tosi vähän. Kimalaisia ja mehiläisiä ei juuri näy. Perhosia, lähinna neito-ja lanttuperhosia lentelee harvakseltaan. Pari lauhahiipijää näkyi täyttömaan heinikoissa.