Pikkutylli tiellä - Kuva Mikko Joensivu

Pikkutylli tiellä – Kuva Mikko Joensivu.

Kulunut viikko oli hyvin lämmin ja lintujen muuttoa suosiva. Kahlaajista pikkutylli ja rantasipi palasivat muuttomatkalta altaiden reuna-alueille. Töyhtöhyyppä soidinlentää ja ”naukuu” itäreunan niityillä. Pesisikö tänä vuonna? Edellisestä kerrasta on jo kymmenkunta vuotta. Joskus 60-luvulla töyhtöhyyppä oli alueen vakioasukas 4-6 parin voimin, mutta silloin alueella oli enemmän niittyä/peltoa.

Mikko Joensivu kertoo: ”Ajoin lauantai-aamuna lintualtaan ohi autolla ja huomasin vastaantulevalla kaistalla tepastelevan pikkutyllin. Palasin noin tunnin kuluttua takaisin ja päätin käydä katsomassa paikan tarkemmin. Sillähän se pikkutylli tepsutteli edelleen etsien syötävää. Hetken päästä huomasin niitä olevan kaksi, eli ilmeisesti edellisvuoden pariskunta on palannut pesimäseudulleen?”

Joka keväisiä pistäytyjiä ovat pikkulokit. Ne erottaa naurulokeista mm. tummemmasta päästä ja alta tummista siivistä. Timo Leppäharju: ”Pikkulokit valloittivat altaan sunnuntaina, niitä oli kymmenkunta, mukana myös yksi 1.v poikaspikkulokki. Pikkulokit viipyivät sunnuntaina vain muutaman tunnin altaalla, iltapäivällä niitä ei enää näkynyt.”

Viikon varsinainen bongauskohde oli kuitenkin harvinainen pikku-uikku. Se näkyi ensi kerran pääsiäisen aikaan, oli muutaman päivän näkymättömissä, mahdollisesti silti altailla, mutta mm. viime lauantaina oli taas oikein hyvin nähtävissä itäaltaan vastakkaisreunalla. Pikku-uikku lymyää mielellään aivan ruovikon reunassa, ja vaatii tarkkaa kiikarointia/kaukoputkeilua, jotta sen havaitsee.

Viitasammakot ovat aloittaneet pulputuksensa. Kun tavallinen sammakko kurnuttaa, viitasammakko pulputtaa plop-plop-plop. Parhaiten sen ääntelyä kuulee pimeän tultua. Lauantaina kiersin allasta klo 22 – 22.45 välillä ja itäreunalla oli kahdessa paikkaa äänessä viitasammakoita. Soidinpulputus jatkunee pari viikkoa.

Veimme viime viikolla seitsemän uutta pönttöä tiaisille ja kirjosiepoille. Nyt pikkulinnun pönttöjä on alueella yli 20, telkän pönttöjä 12, ja liito-oravan pönttöjä 13.

Paul Stevens. ”Altaiden ympärillä lehtipuiden silmut ovat ruvenneet aukeamaan, kun aurinko on paistanut ja lämpötila on noussut. Myös lehtipuut kukkivat ja siitepölyn määrä kasvaa varsinkin nyt kun koivun kukinta on alkanut.”

Alkaneen viikon kohokohta on Lintuharrastuspäivä altailla sunnuntaina 5.5 klo 10-16.
Tämän viikkoraportin laati Esa Mälkönen. Seuraava viikkoraportti ilmestyy maanantaina 6.5.2019.