Väriä läpi kuukauden

Säät vaihtelivat aina aurinkoisesta pieneen pakkaseen, mutta pääosin sää oli luonnon puolesta värikäs, taivaan puolesta lonkeron harmaa. Hiljalleen ruska muuttui maaruskaksi, ei niinkään kasvillisuuden vaihtaessa väriä pohjoisen lailla vaan lehtien pudotessa maahan. Kuun puolenvälin jälkeen Lintualtaamme näyttely siirtyi talvisäilöön ja tilalle tuli tuttu lintujen ruokinta metsään.

 

 

Lintujen ruokinta: K-Rauta Merituuli tukee!

Suomenojan luonnon jo perinteeksi muodostunut lintujen ruokinta pystytettiin lokakuun 20. päivä, kun lämpötila oli muutamana yönä käynyt jo pakkasella. Sittemmin sää on taas lämmennyt, mutta ruokinta on pystyssä ja tarjoaa linnuille ruokaa läpi talven aina kevääseen asti, kunnes luonnosta alkaa löytymään taas ruokaa. Ruokinnalta on havaittavissa jo perinteiset tiaiset (talitianen, kuusitiainen ja sinitiainen) sekä mustarastaat ja käpytikka on vierailleet paikalla. Erikoisempana vieraana harmaapäätikka pyörähti paikalla. Marraskuun ensimmäisenä päivänä pienen pieni hippiäinen lensi kuusen oksalta toiselle. Myös punarinnan on kerrottu liikkuneen ruokinnan metsässä. Ruokinta on sisällöltään monipuolinen, tarjolla on auringonkukan siementä sekoitettuna pähkinään tai pitäisikö kirjoittaa toiste päin. Tukena myös talipalloja sekä pähkinätankoja. Yhdistyksen jäsenet tarvittaessa vuorottelet ruokintavuoroista, jotta linnuilla on aina ruokaa automaateissa.

Koronan vuoksi keväinen lintuharrastuspäivä jäi väliin, mikä on ollut pienelle yhdistykselle tulonlähde, millä mm. näyttelyä ja ruokintaa on ylläpidetty. Tänä vuonna lähestyimme K-Rauta Merituulea lähtisivätkö he mukaan yhteiseen hyvään eli tuomaan linnuille ruokainen talvi:  Vastaus oli kyllä, joten tänä vuonna lintujen ruuat tulevat K-Rauta Merituulesta! Kiitos heille siis jo tässä vaiheessa.

Heiltä löytyy valikoimasta perinteiset tuotteet, joten jos kotona ruokintaa niin heiltä löytyy linnuille ruokaa.

 

Mehmet Cadiroglu

Vaikka tykkään muistakin vuodenajoista syksy on kaunis vuodenaika. Minä pidän syksystä ehkä sen takia koska olen syntynyt marraskuussa, tai sen takia että syksyllä on kauniit värit, ilma on pölytön,  ei ole lentäviä pikkuhyönteisiä jotka joskus menevät  sieraimeen, suuhun tai silmään,  ei ole hämähäkin seittejä jotka saa kasvoille kun liikkuu luonnossa, eikä ole hyttysiä. Ilma ei ole kylmä eikä kuuma.

Syksy jatkuu lämpimänä vaikka lintuallas on hiljentynyt, siinä on ollut lokakuussa useita nuoria lintuja jotka ovat syntyneet lintualtaalla kuten telkät, tavit, punasotkat, liejukanat, tukkasotkat ja naurulokit. Tukkasotka- kuvan ensimmäinen lintu vasemmalta on nuori telkkä- naaras,  joka ei kuulu joukkoon.

Yllätyin, kun näin ensimmäisen kerran harmaapäätikka- naaraan joka on löytänyt tiensä ruokintapaikalle. Se käyttäytyy aika lailla käpytikan tavoin ja sille maistuu rasvapötkö kuten käpytikallekin. Lennossa sillä on hyvin kauniit värit.

 

 

Jukka Ranta

Vaihteleva, mutta lämmin lokakuu. Ruska on enimmäkseen keltaista, koska yöpakkasten puuttuminen on hidastanut punaisuuden esiin tulemista. Tosin korallikanukka (idän pensaskanukka) on värikäs. Kuten on kirjoitettu aiemmin, että läntisen kävelytien eteläpäässä oleva korallikanukka koki kovia puiden kaaduttua sen päälle myrskyssä. Mutta siitä huolimatta sen lehdet ovat ruskan väreissä.

 

Peltosaunio aloittaa kukinnan kesäkuussa ja jatkaa pitkään aina lokakuuhun saakka. Nytkin se oli vielä monin paikoin kukassa lokakuun viimeisellä viikolla. Lehtisadetta oli perinteiseen tapaan kävelyteillä.

 

 

Paul Stevens

Ruska

Lehdet rupesivat vaihtaa väriä edellisessä jaksossa, mutta nyt lokakuussa ruska on ollut hienoimmillaan. Lehtipuut ovat loistanut keltaisillä ja oransilla väreillä koko kuukauteen. Aika varmasti lämmin sää on vaikuttanut siihen, että ruska on ollut pitkään hienoa. Ainoa merkki tulevasta talvesta puut ovat saaneet vähenevästä päivän valosta ja pituudesta. Kun on ollut vain pari yötä lähellä nolla, puille on ollut enemmän aika kerätä lehtivihreä lehdistä ja siksi lehdet eivät tippuneet nopeimmin. Sekä Pirisaari että Suomenojalla ruska on ollut voimakas ja värikäs. Tallitien metsikössä on jopa muodostanut keltainen tunneli enimmäkseen vaahteran lehdistä.

Lämmin saa on saanut ainakin yksi lupiini kukkimaan lokakuussa. Kevään kukka ruskan taustavärin vasta on aika erikoinen näköä, mutta on vain merkki siitä, että meidän ilmastomme on muutamassa.

Kuun viimeinen perjantai ilta oli sumuinen ja kosta, joka toi esiin tallitien metsikön värit ja peittivät altaiden melkein täysin.

 

Kuura

Vaikka jakson keskilämpötila on ollut selvästi lämpimämpi kuin tavallista, kuun keskivaiheessa oli yksi kunnon kylmä ja kirkas aamu. Silloin ilman kosteudesta jäätyi ja muodostui kasveilla kuuran kerrosta. Oli kiva tehdä lyhyen kuvausretki raikkaassa syyssäässä. Välitettävästi kylmä sää ei kestänyt kauan ja lämmin kostea sää tuli takaisin.

 

Linnut

Olen kävellyt lintualtaiden ympärillä monta vuotta, mutta en ole ikinä nähnyt naurulokkia siellä syksyllä. Lokakuussa näin neljä naurulokkia talvipuvussa ja koska näin myös vahan ruskeat höyhenet, luulen että ne ovat tämän vuoden poikaset.

Lintujen talvi ruokinta on nyt pystyssä ja ainakin käpytikka on kiitollinen. Närhi oli yllätys ruokinta metsikössä, mutta se syönyt tarjolla oleva pähkinöitä vaan etsi ruokaa maasta.

Lokakuun viimeisellä päivällä näin urpiaisen parvi kukkaniityllä. Ne söivät pietaryrtin ja nokkosen siemeniä.

 


K-RAUTA MERITUULI SOMESSA: