sivut-2

Suomenojan Luonto ry järjesti valokuvakilpailun, jonka kohteena oli Suomenojan lintualtaat ja niitä ympäröivä luonto. Kuvausaika oli tämän vuoden alusta syyskuun 15. päivään. Kilpailussa oli neljä sarjaa: 1) Linnut 2) Hyönteiset ja muut eläimet 3) Miljöö ja kasvit 4) Harrastus- ja virkistystoiminta. Kilpailun tuomarina toimi tunnettu luontokuvaaja Mika Honkalinna. Kilpailuun lähetettiin noin 200 kuvaa. Suosituin sarja oli linnut, johon lähetettiin 90 kuvaa. Jonkin verran kuvia jouduttiin hylkäämään, koska ne eivät täyttäneet kilpailun ehtoja – kohde oli esimerkiksi Lapista eikä Suomenojalta tai kuvausaika oli väärä. Lopulta arvioitavana oli 187 kuvaa.

KILPAILUN VOITTAJA:

 

Lapasorsa JPG Heikki Nikki

Heikki Nikki – Lapasorsa
Hienosti vangittu tasapainoinen tuokiokuva keväiseltä lintuvedeltä. Kuva, jossa on kaikki kohdillaan. Kevään kuulas ja upea valo, joka korostaa hienosti menneenvuotisen kasvuston keskellä versovaa uutta vihreää. Hyvin yhteen sointuva kevyt, mutta runsas värimaailma. Kuvasta luettavissa annos huumoriakin, kun pakeneva koiras näyttäisi heittävän vielä perään naaraalle: ”Miettisit nyt vielä… ! ”

ERIKOISKUNNIAMAININTA:

 

Kyhmyjoutsen JPG Heikki Nikki

Heikki Nikki – Kyhmyjoutsen
Hyvin hallittu tilannekuva. Kuvasta välittyy hienosti suuren ja painavan linnun lentoonnousun raskaus ja voima. Veden ja taustaruovikon hillityn upeat värit ja sävyala pelaavat nautittavasti yhteen pehmeässä auringonvalossa.

LINNUT:

 

krista ylinen rakkauden kevät 2013_krista_ylinen

Kunniamaininta: Krista Ylinen – Rakkauden kevät
Komea toteutus paljon kuvatusta tapahtumasta. Lyhyt terävyysalue irroittaa linnut hienosti taustasta ja etualasta, jotka molemmat pelaavat hyvin yhteen. Silmien pyöreä rävähtämättömyys kuvaa kevään kiihkeää vimmaa ja kaiken kruunaa perässä oleva roiskaus…

 

timo leppäharju - Nokikanan poikanen Isokuva

Kunniamaininta: Timo Leppäharju – Nokikanan poikanen
Kukapa ei voisi olla pitämättä nokikananpojan kirjavasta hapsuisuudesta suhteettoman suurine varpaineen. Lievistä teknisistä puutteistaan huolimatta kuvasta välittyy poikasen topakan määrätietoinen meininki hauskassa vihreässä ”maastopuvussaan”. Taustan hopeinen helmeily vaihtuu hienosti pinnan vesikasvuston vihreään.

 

Suomenoja003L

Kunniamaininta: Mikael Sjöström – Mustakurkku-uikku
Hieman uudenlainen näkemys mustakurkku-uikkujen elämään. Ruo’ot muodostavat mainion kulissin, joka hienosti ohjaa ja toistaa muita kuvaelementtejä. Tilanteeseen sopiva kaunis, lämmin valo.

HYÖNTEISET JA MUUT ELÄIMET

 

risto laine - Käärmes_print

Sarjavoittaja: Risto Laine – Käärmes
Vaikuttava kuva rantakäärmeestä elementissään. Voimakas värimaailma ja kasvuston runsaat, vahvat linjat eivät tässä tapauksessa tee sekavaa vaikutelmaa vaan tukevat kuvaa komeasti. Kuvasta välittyy hyvin eksoottinen tunnelma.

 

Rantakäärme Isokuva

Kunniamaininta: Timo Leppäharju – Rantakäärme
Yllättävä ja ennennäkemätön kuva rantakäärmeestä kalasaaliineen. Todella onnekas tilanne hallittu varsin hyvin. Taustan hajanaisuus ja liiallinen levottomuus kuitenkin jonkin verran häiritsevät katselukokemusta.

 

Kotilon koti_Helimäki Jussi_paino

Kunniamaininta: Jussi Helimäki – Kotilon koti
Kuvassa hyvä näkemys ja rakenne. Puut ovat tärkeä koti monelle eliölajille. Kotilo on kuin puun kohdussa, erikoisessa ”maitokahvisessa” valossa.

MILJÖÖ JA KASVIT

 

tomi lattu tehdas

Sarjavoittaja: Tomi Lattu – Tehdas
Teknisesti hallittu ja näkemyksellinen tulkinta aiheesta, josta ko. sarjassa oli useita kuvia. Sininen ja vihreä pelaavat kauniisti yhteen. On kuin ”Edenin puutarhasta” kurkistaisi varovasti todellisuuteen. Kuva puhuu kovaa kieltä pehmeästi.

 

esa lötjönen - Maisemapaikka

Kunniamaininta: Esa Lötjönen – Maisemapaikka
Komeasti toteutettu askeettinen ja autio pelkistys, jota sumuinen maisema tukee hienosti. Paljon puhuva kuva, josta voi juontaa monenlaisia tulkintoja.

 

Kesän kynnyksellä_Pirjo Lambert

Kunniamaininta: Pirjo Lambert – Kesän kynnyksellä
Tyylikäs ja hallittu vastavalokuva osmankäämin siemennyksestä. Pääkohde irotettu hyvin muusta sisällöstä. Kuvassa niukka, hieno värimaailma ja rytmisesti hyvin toteutettu sommittelu.

 

Leskenlehdet_Helimäki Jussi_paino

Kunniamaininta: Jussi Helimäki – Leskenlehdet
Taidokkaasti toteutettu näkemys ihmisen ja luonnon rinnakkainelosta, joka kuva-aiheeltaan noudattelee tämän sarjan voittajakuvan teemaa, mutta hieman eri tavalla. Kuva, jossa alakulo ja toiveikkuus vuorottelevat. Ihmisen rajustikin käsittelmässä maisemassa elämä kuitenkin versoo pontevana ja terhakkaana.

VIRKISTYS- JA HARRASTUSTOIMINTA

 

krista ylinen paikka kohtaamisille_krista_ylinen

Sarjavoittaja: Krista Ylinen – Paikka kohtaamiselle
Napakka ja ”terävä” kuva. Teknisesti vaikea vastavalo on tässä hallittu hyvin. Vastavalohuntu leviää hienosti ja juuri sopivalle alueelle kuvassa. Tytön ja koiran kasvonilmeet synnyttävät mainion sisällöllisen kontrastin.

Suomenojan Luonto ry onnittelee kaikkia voittajia!

Kuvien käyttöluvat sekä lisätiedot: info @ suomenoja.fi

PALKINTOJEN JAKO:

– Lokakuun loppupuolella erikseen ilmoitetussa paikassa PK-seudulla.

NÄYTTELY:

– Palkituista ja kunniamainituista kuvista koostetaan näyttely. Näyttely on ensimmäisen kerran esillä Vuoden Luontokuva 2013 tapahtumassa lokakuussa 2013 ja kiertää sen jälkeen Espoossa.

Näyttelyn kierto:

– VLK, Turku 19.10.2013
– Yhteisötupa Tapiola 21.10.-31.12.2013
– Kulttuurikeskus, Tapiola 2.1.-23.1.2014
– Ison Omenan kirjasto 3.2.-14.2.2014
– Entressen kirjasto 3.3.-21.3.2013

PALKINNOT:

Kilpailun voittajakuva sekä sarjojen voittajakuvat palkitaan lahjakortein sekä tavarapalkinnoin. Lisäksi jaetaan erityiskunniamaininta lintuaiheiselle kuvalle sekä myönnetään kunniamainintoja.

– PÄÄPALKINTO: Hawke Frontier 10 x 42 kiikarit, arvo n. 300 € (Foto Fennica) & Lowepro Vertex 200AW reppu, arvo ovh. 330 € (Focus Nordic)

– SARJAVOITTO:
* Linnut: Kolmen kerran kennonpuhdistus sarjakortti, arvo 91 € (JAS-Tekniikka)
* Hyönteiset ja muut eläimet: Kolmen kerran kennonpuhdistus sarjakortti, arvo 91 € (JAS-Tekniikka)
* Miljöö:
Lahjakortti – 60 sivuisen Premium-kuvakirjan tekemiseen, arvo 91,90 € (Ifolor)
* Virkistys ja harrastustoiminta:
Lahjakortti – 60 sivuisen Premium-kuvakirjan tekemiseen, arvo 91,90 € (Ifolor)

– ERITYISKUNNIAMAININTA LINNUT – Focus Nordicin erikoispalkinto:
Lowepro scope photo travel 350 AW, arvo ovh. 300 € (Focus Nordic)

– KUNNIAMAININTA: Vuoden Luontokuva 2013 kirja, arvo 39 € (Suomenojan luonto ry)

TUOMARIT:

– Kilpailun tuomaroi tunnettu ja arvostettu luontokuvaaja Mika Honkalinna.

 

_________________________________________________________________________________

SÄÄNNÖT JA OSALLISTUMISOHJEET

_________________________________________________________________________________

KILPAILUA OVAT TUKENEET:

yhteistyössä

LISÄTIETOJA:

INFO@SUOMENOJA.FI