Talviruokinta palasi - Kuva: Krista Ylinen

Talviruokinta palasi – Kuva: Krista Ylinen

 

Niin vaan se talvi tuli. Säätiedotukset varoittivat alkuviikosta pakkasista ja lumisateista. Varoitukset pitivät tällä kertaa paikkansa, keskiviikkona satoi taivaantäydeltä lunta ja lahdenpoukamat saivat jääpeitteen, kuten myös lintualtaamme osittain.

Lämpötila pysyi pakkasen puolella ja jäätyminen laajeni. Finnoonpuro jäätyi sekä osa satamaa. Veneilijöille tuli kiire nostaa veneensä talviunille.

Talvi tuli normaalia aikaisemmin ja ensilumi noin 3 viikkoa etuajassa. Yksi aikaisimmista ensilumista, ei ole kuitenkaan top 5:ssä, mutta lienee top 10:ssä. Aikaisin on 29.9.1928. Tilastot löytyvät Ilmatieteen laitoksen sivuilta.

Lumi yllätti kasvit. Osittain myös linnut, koska altaan ympäristössä oli kuolleita punarintoja. Punarinta oli oppinut talven tulon ainakin tänään, koska se vietti aikaa sillan alla muutaman muun linnun kanssa. Myös rautiainen sinnitteli lumisateessa.

Siksi tämänvuotinen linturuokinta ei tullut yhtään liian aikaisin. Se nimittäin pystytettiin vanhalle paikalle Suomenojan Luonto ry:n toimesta tänään 6.11. Tästä eteenpäin pikkulinnuille, oraville, tikoille ja muille paikalle löytäville eläimille on syötäväksi siemeniä ja talipalloja kaikenkokoisissa ruokinta-automaateissa. Myös aiemmin asetettu hirvieläinten nuolukivi saa mahdollisesti kaverin itselleen lähitulevaisuudessa. Ensilumi on satanut, pakkanen on täällä, tulkoon siis talvi.

Kuten aiempina vuosina on kerrottu, puhdistamon aidanvieressä olevien pumppukoppien räystäille syntyy sopivalla pakkasella jääpuikkoja, jotka saattavat ulottua maahan saakka ja kuorruttaa alapuolisia pensaita. Niin oli kuluneella viikollakin. Pumppukoppien räystäät ja niiden alapuoliset pensaat saivat taas komeat jääpuikkokoristeet.