Vapunpäivän seurantakuva - Kuva: Tommi Heinonen

Vapunpäivän seurantakuva – Kuva: Tommi Heinonen

Viime viikolla epäiltiin, että toinen “meidän” kyhmyjoutsenista olisi kuollut. Valitettvasti näin näyttää olevan. Pesä on nyt hylätty ja yksinäinen kyhmyjoutsen harhailee altaalla. On altaalla vielä pimeän tultua. Heinätavi on edelleen altaalla, mikä indikoi mahdollista pesintää. Osa nokikanoista hautoo.

Viitasammakoiden kutu alkanut. Tosin on aika verkkaista ja aktiivisuus kasvaa vasta auringon laskettua. Alkava viikko saattaa olla huippuviikko ja myös niin, että ovat nähtävillä ennen auringon laskua. Ensimmäiset neitoperhoset lentelivät kuluneella viikolla.

Viimeviikolla oli maininta skillaniityn valkoisesta mysteeristä. Kuten viime viikon raporttiin tehdystä lisäyksestä käy ilmi, on kyseessä idänsinililjan (skilla) valkoinen muoto. Skillaniitylle on ilmaantunut kymmenkunta hyvin paljon varjoliljaa muistuttavaa alkua, täsmälleen samanltaisia kuin omassa puutarhassa (varmuudella tunnistettu). Tämä mahdollista paikan historian tuntien.

Ketunleivät puhkesivat kukkaan. Metsiköt ovat valkoisina valkovuokoista. Kielot työntyivät esiin. Ruttojuuret kasvattavat vartta ja lehtiä. Puut vihertävät, tuomessa ja osin kouvuissakin lehdet ovat jo pitkällä. Tuomi lupailee kukintaa.

Länsiväylä teki jutun Suomenojasta ja Suomenojan Luonnosta. Länsiväylän kuvaaja kiersi Tuomaksen ja Jukan kanssa altailla. Juttu tullee ulos alkavalla viikolla.

Lintuharrastuspäivästä ja sen kohokohdista on erillinen raportti.