Altaalla on uusi tai uusiutunut kyhmyjoutsenpari - Kuva: Tomi Järvinen

Altaalla on uusi tai uusiutunut kyhmyjoutsenpari – Kuva: Tomi Järvinen

Viikko alkoi hienosti kun Ari Tuhkanen, YLE Helsinki, teki jutun radioon Esa Mälkösen kanssa. Keskustelu käsitteli Suomenojan naurulokkikoloniaa. Ja kuin tilauksesta sattui Bore Wanner parkkipaikalle kertomaan lokkien kuvauksesta. Valitettavasti tätä ei ole YLE Areenassa. Sunnuntaiaamuna Juha Laaksonen teki ohjelman Suomenojalta professori Heikki Setälän kanssa. Ohjelmassa tulee hyvin esille Suomenojan merkitys linnuille ja myös Suomenojan altaiden ympäristön luonnon monimuotoisuus. Ja myös se surullinen asia nykyisestä trendistä: jos se jatkuu häviää mustakurkku-uikku ja punasotka Suomesta noin 15 vuodessa. Ohjelma on YLE Areenassa. Sunnuntain “Ulos Luontoon” TV1:ssä tapahtui pääsosin Suomenojalla ja tekijät kahlasivat vyötäröitään myöden Suomenojan altaassa. Tämäkin löytyy YLE Areenasta.

Viime keväänä altaalla käytiin useita reviiritaisteluita altaan kyhmyjoutsenten ja uusien altaalle yrittäjien välillä. Yksi tunkeilija lensi taiston tuoksinnassa voimajohtoihin, mutta pystyi jatkamaan matkaa. Sitten aika tarkalleen noin vuosi sitten toinen altaan kyhmyistä kuoli mitä ilmeisimmin reviiritaistelun tuloksena. Leskeksi jäänyt hautoi jonkin aikaan, mutta hylkäsi pesän eikä poikasia nähty. Leski uiskenteli kesän ja alkusyksyn yksin altaalla.

Nyt altaalla on taas kyhmypari, joka tekee pesää samalle puolelle allasta kuin viime vuoden pari. Onko kyseessä kokonaan uusi pari vai onko leskeksi jääny löytänyt uuden puolison, on arvoitus. Veikkataan uutta paria. Aiemmin altaalla, sen ollessa vielä jäässä, pistäytyi yksinäinen kyhmy, lenteli altaan yllä töräytellen ikäänkuin kaveria etsien. Samaten tämä yksinäinen ärhenteli agressiivisesti Nuottalahden sulassa oleville muille kyhmyille. Yksinäinen kävi myös altaalla käymässä heti sulan tultua.

Viikon aikana mustakurkku-uikut ilmaantuivat useampana yksilönä Suomenojalle. Samaten liejukanoja oli jo runsaasti. Myös heinätavi ilahdutti edelleen tarkkailijoita. Paikalla oli useampi yksilö. Huomiota herätti naurulokkien poistuminen koko joukon voimin yöksi merelle.

Arvailujen varaan jäi, aiheuttiko sen yöpakkaset vaiko minkit viime kevään tapaan.

Etelänruttojuuret puhkesivat täyteen kukkaan, samoin sinililjat. Valkovuokot ovat auki, mutta olivat pakkasöiden jälkeen alaspäin nuokkuvia ja supussa.