Jään autosta pois Tiistilässä, Kalastajantien ja Suomenlahdentien risteyksessä. Heti tajuntaan iskeytyy voimakas kilkatus, joka kantautuu selvästi Suomenojan altailta. Tunneliako ne siellä poraavat, tulee mieleen. Suunnitelmissa on kävellä metsän läpi ja tarkistaa tilanne ja edelleen niityn yli altaille.

Metsässä näkyy uusia merkittyjä puita. Huvittaa AP4 – Suomenlahdentien autopaikka 4. Toisaalta ilahduttaa lintujen äänet, erityisesti viherpeipon ryystäys. Viherpeippoa en ole nähnyt koko talvena – en edes talviruokinnalla. Lisäksi tiaiset ja keltasirkut tuntuvat olevan aktiivisia. Niityllä on yllättävän helppo kulkeä. Lukuisia kovaksi muuttuneita polkuja kulkee ristiin rastiin. Yksi niistä näyttää menevän puron yli itäisen lintutornin kohdalla – Finnoonpuron jäätie. Päätän katsastaa jäätien. Jäljistä päätellen näyttää, että joku on kastellut ainakin jalkansa – jossei enemmän. Kokeilen, ritisee ja rätisee, joten päätän mennä kymmenisen metriä alajuoksun suuntaan ja ylitys onnistuu hyvin.

Altaan reunaan päästyäni, näyttää, että nokkoskuukkulan reunalla ja täyttömaalla olisi tulipalo. Kairaus synnyttää savua. Mutta varsinainen yllätys odotta polun päässä: ruoppaus on alkanut: myöhemmin nokkoskukkulalla paljastuu siellä tapahtuneen myllerryksen tarkoitus: ruoppauslietteen läjityspaikka. Liebherr on ruokataolla, joten ihmetellessä ehtii huomata mereltä kuuluvan harmaalokkien kailotuksen.

Yöpakkasista ja vain vähän plussan olevasta päivälämpötilasta huolimatta allas ja puro näyttävät sulamisen merkkejä. Aurinko tekee tehtävänsä. Toisaalta yöpakkaset jäädyttivät uudestaan ruopatun osan ja ulkoilijoilla riitti kasoissa ja ruoppausjäjissä ihmettelemistä. Satamassa on kunnostustoimet pikkuhiljaa alkaneet, vaikka saaristovenelaiturin edessä mitattiin vielä 76 cm jäätä. Kylmä vaikkakin aurinkoinen säätyyppi piti huolen, että lintumaailmassa tulokkaita ei näkynyt altailla.

Aurinko sulatti tehokkaasti polkujen kinoksia. Reunat muodostivat kauniita jääkoristeita, mutta hiilenpölyn värjäämiä – jopa täyttömaalla. Ja auringon lämpö toi esiin myös ikäviä kätköjä.