
Naurulokit – Kuva Esa Mälkönen.
Suomenojan allasalue oli sunnuntaina 7.4. liki kokonaan sula, ja vain eteläaltaan itäreuna oli noin 150 metrin matkalta höttöisessä jäässä. Naurulokkien riemukas kirkuna täyttää äänimaailmaa.
Eivät kaikki alueen lokit ole vielä palanneet, useampi sata kuitenkin. Ensimmäiset ilmaantuivat jo maaliskuun viimeisellä viikolla, mutta alkuvaiheessa ne vain lentelivät alueen yläpuolella. Nytkin allas hiljenee yöksi, sillä lokit kokevat avoimella merellä yöpymisen turvallisemmaksi. Yöpymään ne jäävät, kun pesänrakennus ja hautominen käynnistyvät, yleensä hieman ennen vappua.
Altailla voi nyt nähdä pienehköjä ja vaihtelevia määriä telkkiä, nokikanoja, sinisorsia sekä ensimmäiset punasotkat, tukkasotkat ja lapasorsat. Enemmän niitä on toistaiseksi meren puolella. Tommi Heinonen tiivistää kevätkauden kulkua: ”Lintumuuton osalta kevät alkaa Suomenojalla Finnoonpuron sulasta. Se muodostuu Nuottalahdelle merikaislikon reunaan, mihin puro laskee. Sinne saapuvat ensiksi tyypilliset paluumuuttajat: kyhmy- ja laulujoutsenet, telkät, isokoskelot, tukkasotkat, nokikanat ja naurulokit. Sataman lintuluodolle ilmestyy heti jäiden sulettua lepääviä muuttajia ja pesiviä lintuja.”
Paul Stevens seurasi joutsenten käyttäytymisestä: ”Laulujoutsenpari saapui yhtenä päivänä äänekkäästi meren reunamille. Heti kun ne olivat laskeutuneet, kyhmyjoutsen ui niitä kohti ja haastoi ne. Ei tullut tappelua, mutta laulujoutsenet ajoivat kyhmyjoutsenen pois. Sama kyhmyjoutsen tappeli toisen kyhmyjoutsenen kanssa heti perään.”
Jukka Ranta sai viime lauantaina Twitterin kautta viestin: ”Lintualtaalla saattaa olla vaurioitunut joutsen; kuvaaja näki, miten se lensi suurjännitejohtoihin; ei ehkä menehtynyt mutta satutti siiven. Sitä ei näkynyt tiiviissä ruovikossa; pitäisi varmaan seurata tilannetta.” Sunnuntaina kaikki kuitenkin vaikutti seesteiseltä. Ei näkynyt loukkaantunutta eikä kuollutta.
Jukka jatkaa kasveista: ”Maaliskuun lopun päivinä ruttojuurten kasvu ja uusien esiin tuleminen oli käytännössä pysähdyksissä. Viime viikon lopulla tuli muutos: etelänruttojuuria on nyt esillä kymmeniä, suurin osa kukkii. Osa on jo syötyjäkin. Japaninruttojuurten mykerömaljat aukesivat. Tosin uusia on tullut esiin hyvin niukalti. Myös leskenlehdet ovat aloittaneet kukinnan.”
Luonnon moninaisuudelle tärkeät hyönteiset ovat kaikkialla maailmassa vähentyneet. Hyönteisiä voi hieman auttaa ns. hyönteishotelleilla. Tässä viikkoraportissa on kuva eräästä hotellivaihtoehdosta. Suomenojan Luonto ry ripusti useita erilaisia altaan ruderaattialueelle.
Raportointimme tiivistyy jokaviikkoiseksi ensi viikosta alkaen alkukesään asti. Seuraava viikkoraportti siis jo 15.4.2019.
Tämän viikkoraportin laati Esa Mälkönen.
- Naurulokit – Kuva Tommi Heinonen
- Naurulokki – Kuva Tommi Heinonen
- Naurulokki ja telkkänaaras – Kuva Esa Mälkönen
- Naurulokkien yhteenotto – Kuva Esa Mälkönen
- Kunnon selätys – Kuva Esa Mälkönen
- Kyhmyt ehkä jo pesänrakennuspuuhissa – Kuva Jukka Ranta
- Kyhmyt tutkivat altaan osamankäämistöä – Kuva Jukka Ranta
- Kanadanhanhet merellä – Kuva Paul Stevens
- 2 laulujoutsenta ja 1 kyhmyjoutsen merellä – Kuva Paul Stevens
- Kyhmyjoutsenten takaa-ajo – Kuva Paul Stevens
- Tukkasotkia merellä (taustalla isokoskeloita) – Kuva Paul Stevens
- Nuottalahden sulan alkukevättä – KuvaTommi Heinonen
- Tungosta sataman lintuluodolla – Kuva Tommi Heinonen
- Nokikanan sohjoinen kotitie. – Kuva Tommi Heinonen
- Nokikana – Kuva Esa Mälkönen
- Punasotkat – Kuva Esa Mälkönen
- Varis ja piisamin jäännökset – Kuva Esa Mälkönen
- Varikset ruokailevat. – Kuva Tommi Heinonen
- Kanadanhanhet laiduntavat – Kuva Jukka Ranta
- Västäräkki ja liero – Kuva Esa Mälkönen
- Naapurimetsikön liito-orava – Kuva Paul Stevens
- Osmankäämi – Kuva Jukka Ranta
- Etelänruttojuuri. – Kuva Tommi Heinonen
- Etelänruttojuuri. – Kuva Paul Stevens
- Maisteltu etelänruttojuuri kukkii – Kuva Jukka Ranta
- Japaninruttojuuren mykerömalja – Kuva Jukka Ranta
- Lupiinin kasvu käynnistyy. – Kuva Tommi Heinonen
- Leskenlehden nuppu – Kuva Jukka Ranta
- Leskenlehdet – Kuva Esa Mälkönen
- Hyönteishotellin ripustamista. – Kuva Tommi Heinonen