Pohjantikka ja käpytikka – kuva Tuomas Heinonen

Tulva:

Toinen erikoinen kuukausi. Kolme viikkoa suhteellisen lämmintä ja allas oli lopulta täysin sula ja kyhmyjoutsen tuli jo varmistelemaan pesäpaikkaa. Sateista ja jopa vuorokausi, jonka aikana Espoossa satoi 46mm. Se on paljon, koska keskimääräinen sademäärä helmikuussa on tilastojen mukaan 30mm. Purot tulvivat, merivesi oli korkealla – jopa +100cm, tulvaniitty oli nimensä mukainen ja puron suistokin oli järvenä. Aika ajoin laituri 29 peittyi veteen,  tammikuussa 2004 oli koko rantaraitti oli veden alla. Korkea merenpinta ja sade saavat myös laajan tulvan tulvaniityllä eikä puroa pysty erottamaan niitystä.

Djupsundsbäckenin tulvavesi pääsi metron työmaakuiluihin – tarvittiin pelastuslaitos apuun pumppaamaan vettä, pääosin altaaseen. Allas vuosi yli eteläisen lintutornin ja kaakon kulman välillä. Metsiköissä oli runsaasti vettä.

Helmikuun lopulla oli  viileämpi ja kuivempi jakso, jolloin lintuallas ja tulvaniitty jäätyivät. Ne saivat ohuen jääkerros ainakin hetkeksi. Myös meri Nuottalahdessa sai jäänkerroksen ja helmikuun viimeisinä päivänä myös ohuen lumikerroksen. Ainakin yhtenä päivänä Nuottalahti oli talven näköinen.

Ruokinnan ja altaan linnut:

Ruokintapaikalla on riittänyt helmikuussa lintuja, vaikka sää ei ole ollut talvinen. Lämpötila on ollut lähes koko kuukauden plussan puolella. Määrällisesti ruokinnalla on kuitenkin paljon lintuja ja lintujen ruokahalu on kiihtynyt kevättä kohden. Helmikuun toisella viikolla ruuan kulutus oli melkein 15 kg auringonkukansiementä ja pähkinää viikossa.

Ruokinnalla on viihtynyt pääosin tali- ja sinitiaiset, muutama kuusitiainen ja lukuisia mustarastaita. Punatulkkuja on näkynyt myös useasti. Käpytikat pyörivät metsässä rummuttaen lähestyvää kevättä. Alkukuukaudesta paikalla pyörähti pohjantikka, joka joutui käpytikan ahdistelemaksi. Muina lintuina hippiäinen ja puukiipijä liikkuvat metsässä.

Ruokintapaikan tali- ja sinitiaisilla oli myös kosiomenot päällä, ne lentelelivät äänekkäästi yksi edessä ja monta sen perässä. Sinitiaispari tarkisti jo pesäpöntön kuntoa. Punarinta on sinnitellyt tänä talvenakin hyvin ja ajanut pari muuta punarintaa päättäväisesti pois kun nämä yrittivät apajille.

Metsässä on ollut helmikuussa elämää ja sosiaalisen median kautta on tiedusteltukin sen sijaintia.

Kun Nuottalahdessa oli kova tuuli ja aallokko laulu- ja kyhmyjoutsenparit halusivat ruokailla suojaisessa lintualtaassa. Ne tekivät tarkistuslennon altaan yli mutta kun allas oli kauttaaltaan jäässä, menivät takaisin merelle ja ruokailivat siellä merijään rajalla. Nuottalahdessa oli myös harmaahaikaraparvi joka teki välillä näyttävän lentoesityksen. Niillä näytti olevan kosiomenot päällä. Haikaroiden lisäksi siellä oli isokoskeloita ja myös tukkasotkaparvi joka oli valitettavasti liian kaukana kuvattavaksi.

Altaalla oli välillä muutama telkkäpari ja yksi sinkku koiras. Tämä koiras yritti tehdä vaikutuksen naaraisiin mutta naaraat eivät olleet kiinnostuneita siitä ja kumppaninsa suojelevat koiraat ajoivat sen tiehensä. Ei ollut kuitenkaan näyttäviä tappeluita.

Laulujoutsenpariskunta oli lepäämässä Nuottalahdessa helmikuun viimeisenä aamuna ennen kuin ne lähtivät itään päin.

Kasvit ja sienet:

Punamaljakkaat kasvoivat yhdellä puunruongolla. Nämä sienet nähdään yleensä ensimmäisen kerran vasta maaliskuussa, tämän vuoden leuto talvi on saanut niitä esiin jo helmikuussa.

Pähkinäpensaan tavoin leppä aloitti kukinnan jo tammikuussa ja helmikuun alussa terttuseljaan tuli nuput. Sinivuokko tuli nupulle. Kylmä viimeinen viikko aiheutti takapakkia. Sinivuokot nuupahtivat maahan ja vaikuttivat kuin pyörtyneiltä.

Lintualtaalla on tehty ilkivaltaa parikin kertaa. Penkki on lentänyt altaaseen ja näyttelytelineitä on rikottu. Samanaikaisesti venesatamassa veneitä on rikottu ja työkoneista on rikottu ikkunoita. Ilmeisesti mitään ei ole varastettu vaan kaikkea on rikottu.

Pokemon:

Altaan ympäristö on myös aktiivinen Pokemon alue. Täällä sijaitseen 4 Pokemon salia, joista uusin on eteläinen lintutorni sekä 7 ns. stoppia. Pelin harrastajat voivat innostua lintuharrastuksesta kulkiessaan alueella. Hyvin he mahtuvat joukkoon mukaan.

Viikkoraportin toimitti Timo Leppäharju,
Tämä oli viimeinen raporttini, kiitos lukijoille, jatkan tietysti ry:n kuvaajana.