Finnoonojan suulla sulassa käytiin sunnuntaina kamppailua sulapaikan herruudesta. Sinisorsien kanssa paikalla ollut kyhmyjoutsenpari sai seurakseen toisen pariskunnan. Varovaisesti tulokkaat lähestyivät sulaa jäätä pitkin.

Alkuun kaikki meni hyvin ja neljä joutsenta viihtyivät keskenään saman sulan reunalla, mutta jännityksen näki ilmassa. Kamerat seurasivat ruovikon muutamasta kolosta armotta joutsenia – olimme varmoja että kohta tapahtuu.

Henken päästä tapahtuikin, kun sulassa ollut pari päätti häätää tunkeilijan pois. Vesi ja muta lensi, kun joutsenet jahtasivat toisiaan jäällä ja matalikossa. Tilanne oli nopeasti ohi, kun tulokas väistyi kauemmaksi jäälle.

Tilannetta tutkittuaan päätti kuitenkin palata kokeilemaan vielä onneaan, mutta enää emme nähneet noin agressiivista hyökkäystä vaan ainoastaan juoksu- ja lentokilpailun mikä päättyi tulokkaan vetäydyttyä kaemmaksi merenjäälle Pirisaaren edustalla puolison seuratessa perässä.

Finnoonojan suuaukon sulan herruus oli päätetty. Häviäjät kävivät jäälle makoilemaan, kun voittajapari alkoi laittamaan hyöhenpukuaan kuntoon.

Onkohan kyseessä altailla jokavuotisesti pesinyt pari? Se jää nähtäväksi…

– Tuomas