Allas on jo laajalti jäästä vapaa - Kuva: Jukka Ranta

Allas on jo laajalti jäästä vapaa – Kuva: Jukka Ranta

Allas jatkosi sulamistaan. Voimalaitoksen edusta oli sula viikon keskivaiheilla. Itäinen reuna ja pohjoiset poukamat olivat edelleen jäässä. Vaikka lumitilanne ja lämpötila seuraa viime vuotta, on jään osalta hurja ero. Vuosi sitten tammikuun ja helmikuun alun pakkasviikot saivat aikaan teräsjään, jonka sulaminen kesti huhtikuulle. Linnut tulivat altaille “yhdessä rysäyksessä”. Muutamana aikaisempana vuonna pitkälle jatkunut talvi aiheutti saman ilmiön. Nyt voidaan ennustaa, että lintujen saapuminen tapahtuu vaiheittain “normaalissa” järjestyksessä.

Torstaina ei altailla ollut muita kuin sinisorsia. Puronsuussa, Nuottalahdella oli tukkasotkia runsaasti, kanadanhanhia, kyhmyjoutsenpari, telkkiä, isokoskeloita ja purossa uiskenteli myös telkkiä.

Mutta viikonloppuna tapahtu muutos. Tringan havaintojen mukaan ensimmäiset harmaasorsat saapuivat altaalle. Myös nokikanoista tehtiin havaintoja. Telkät uskaltuivat altaille.

Tallitien metsässä japaninruttojuuret tulivat esille, viikko etelänruttojuurten jälkeen, kuten “ohjesäännön” mukaan kuuluukin. Skillaniitty oli vielä veden peitossa samaten kuin mukulaleinikkiniitty.

Mutta yhtäkaikki: kevät etenee nopealla tahdilla.