Kuva: Mehmet Cadiroglu, Lokkilautalla syntyneet.
Naurulokin untuvikkoja alkoi näkyä viime viikon alussa, ja viimeistään lähipäivinä valtaosa saa poikasensa kolmen ja puolen viikon haudontaurakan päätteeksi. Untuvikot pysyttelevät tiiviisti pesän tuntumassa pari viikkoa, ja lentokykyisiksi ne tulevat noin neliviikkoisina, nopeimmat hieman ennen. Myös nokikanan poikasia näkyi jo kuluneen viikon alussa.
Rastaskerttunen ilahduttaa edelleen kuulijoita, mutta näkyy harvoin ja pysyttelee yli 100 metrin päässä länsialtaan takareunalla. Nykykameroilla noinkin kaukaa kuvaaminen onnistuu (nyt kuvakavalkaadissa 800 mm teleellä, noin 10 % kroppi hieman yli 8000 pikselin levyisestä tiedostosta).
Länsiallasta peittää laajalti paksu kellertävä levä. Se ei ole onneksi levinnyt isommille etelä- ja itäaltaille. Eteläntytönkorennot ja ruskohukankorennot näkyivät kelpuuttavan levämössön munimiseen.
Jukka ja Mehmet kommentoivat omia havaintojaan:
Jukka Ranta:
Jälleen poikkeuksellisen lämmin ja helteinen viikko. Ilmatieteen laitoksen mukaan Länsi- ja Etelä-Suomessa toukokuu oli 3-4 astetta normaalia lämpimämpi. Tämä tietysti näkyi myös luonnossa. Monet kesäkuussa kukkivat kasvit aloittivat kukinnan jo toukokuussa. Esimerkiksi raunioyrtti tuli viime viikolla esiin pienenä alkuna. Tällä viikolla jo täydessä kukassa.
Tytönkorennot alkoivat lentelemään. Erityisen runsaasti oli eteläntytönkorentoja ja sirotytönkorentoja. Nämä pienet korennot tapaavat lennellä ruohojen seassa ja ovat siten vaikeita kuvattavia. Myös ruskohukankorentoja lenteli, mutta eivät jääneet korsille. Yksinäinen neitoperhonen lenteli ruderaatilla, todennäköisesti on aikuisena talvehtinutta sukupolvea. Monet huhtikuun takatalvet ovat vaikuttaneet perhosten esiintymiseen. Myös yksittäinen nokkosperhonen näkyi.
Olen pitkään ihmetellyt länsialtaalla olevaa ”mönjää”: onko levää, lietettä ja onko seassa siitepölyä? Vastaavaa ”mönjää” on ollut myös purossa suistoalueella.
Mehmet Cadiroglu:
Lämpimän ja helteisen sään seurauksena altaan länsiosassa on voimakas leväkasvusto. Se kelluu pinnalla ja peittää suuren osan veden pinnasta ja on pahan ja jotenkin pelottavan näköinen. Vesilinnuilla on vaikeuksia uida ja ruokailla tämän takia. Yritin netistä saada selville mikä se voi olla. Yksi vaihtoehto on makeaveden laji viherahdinparta (cladophora glomerata).
Kanadanhanhiperhe oleskelee altaalla vieläkin, vaikka kyhmyjoutsenkoiras ei tykkää siitä. Se yrittää ajaa hanhet pois altaalta, mutta kanadanhanhikoiras ei noin vain lähde karkuun ja pitää pintansa. Lokkilaudan ensimmäiset naurulokinpoikaset ovat kuoriutuneet. Toinen lautta jostakin syystä ei ollut naurulokkien suosikki pesimäalustana, ehkä ensi vuonna on.
Tämän viikkoraportin koosti Esa Mälkönen.
Muutamia viimeisiä hyönteissyöjiä on vielä odotettavissa, mutta muutoin pesimälinnut ovat jo asettuneet altaille, ja palaamme viikkoraportoinnista taas kuukausikohtaiseen raportointiin. Seuraava julkaistaan ma 1.7.2024.