Etelänruttojuuret saivat lumipeitteen - Kuva: Tommi Heinonen

Etelänruttojuuret saivat lumipeitteen – Kuva: Tommi Heinonen

Maanantai toi tulleessaan kolmannen talven. Märkää lunta satoi likaisen ruskean maiseman peitoksi. Kasvit saivat lumikuorrutuksen ja jotkin kaatuivat lopullisesti maahan. Keskiviikkona oli sitten talven pahin lumimyrsky. Märkää lunta kinostui paikoin kunnon nietoksiksi.

Pakkanen jäädytti altaan jäähän: hiihtolatu ja luistinrata ilmestyivät jäälle. Paksu jää mahdollisti myös meidän talkoot.Torstaina oli niittotalkoot. Altaan reunoja siistittiin paremman näkyvyyden saamiseksi. Altaan jää kesti, vaikka ima sinällään oli räntäinen ja suojan puolella. Aiemmat pakkaset olivat kuitenkin tehneet vahvan jään. Niiton yhteydessä etsittiin paikkoja telkän pöntöille.

Lauantaina jatkettiin linnunpönttötalkoilla. Miljoonan pöntön raja oli sopivasti rikkoutunut alkuviikosta. Tuomas kirjoittaa talkoista blogissaan:

“ Suomenojan Luonto ry ripusti viime keväänä 20 pönttöä eri linnuille puihin. Jatkoimme pönttöurakkaamme tänään ripustamalla 11 pönttöä lisää. Näiden pönttöjen rekisteröinnin jälkeen Suomeen oli rekisteröity 1 021 834 linnunpönttöä, näistä 10 313 oli Espoossa.”

Tuomaksen blogissa on myös runsaasti kuvia pönttötalkoista ja pöntöistä. Uusia koteja saivat telkät, pikkulinnut ja pikkuvarpuselle laitettiin poikittain oleva pönttö. Lintujen lisäksi liito-oravat saivat viisi uutta pönttöä aikaisempien lisäksi.

Läntinen kävelytie on ankea kävelijöille kaukolämpörempan takia. Auki kaivettu uoma, putkia ja rojuja. Toivottavasti on kunnossa kevään koittaessa.