"Mikä otus toi on", tumma nokikana - Kuva: Bore Wanner

“Mikä tyyppi on”, tuumaa nokikana – Kuva: Bore Wanner

 

Kesäinen ilma näkyi monella tavalla. Metsiköiden ketunleivät aukesivat, mukulaleinikki kukki keltaisena niittynä, skillaniitty oli komean sininen. Myös hyönteiset olivat aktiivisia. Positiivista (viime vuoteen verrattuna) on pölyttäjien, kimalaisten ja rusomuurarimehiläsiten lentäminen runsaslukuisina. Muurahaiset olivat aktiivisia.

Kävin (JR) tiistaina marskiviholaisten koloniapaikalla. Oli käytännössä vielä veden peittämä. Piti varovasti kävellä mättäältä toiselle, koska muutoin myös pitkävartiset saappaat olisivat reilusti hörpänneet. Saas nähdä miten marskien käy. Kuvaamisesta tietty ei tullut mitään – ei ollut kumivenettä eikä marskeja. Nyt ei ollut kertakäyttösadetakistakaan apua. Ilmeisesti Tiistinpuro tehnyt marskipaikan vetiseksi aiempien sateiden seurauksena. Kun oli agendalla muurahaisten kuvaaminen, piti tietysti etsiä korvike. Sattumalta osuin paikalle, kun kekomuurahaisilla oli taistelu käynnissä Tiistilän liito-oravametsässä olevan kaatuneen puun rungolla. Tappoivat toisiaan ja ruumis kuljetettiin pois. Kaksi imperiumia iski yhteen?

Lintualtaalla elämä jatkuu suhteellisen rauhallisena. Pesiä rakennetaan ja poikasia hoivataan. Sinisorsilla on jo poikasia altaalla. Lapasorsilla on tänä keväänä ollut hauska tapa: tepastelevat allasta kiertävällä luontopolulla. Aiempina vuosina tätä ei ole havaittu. Metsäkauriita on oleskellut jo muutaman viikkon ajan hevoslaitumella. Tietävät missä pitää olla.

Puhdistamon purkuputken edessä oli lilluvaa saastetta/tavaraa torstaiaamuna. Minulla (JR) oli Twitter keskustelu HSY:n kanssa, joka alkoi tästä tviitistäni: “Suomenoja’n puhdistamolla eilen ilmeisesti iso hätä ja tais päästä housuihin”. HSY kiinnostui. Kerroin heille tarkan paikan ja lupasivat selvittää. Vastauksena tuli seuraava viesti: “Jätevedenpuhdistamolla kaikki ok. Kyseinen lammikko toimii puhdistamon varoaltaana. Lämpö nostanut sen pohjalietteet pintaan.” Vaikea uskoa. Ei edes hellepäivinä tuota ole tapahtunut aiemmin. Ja paikka – purkuputken kohdalla. Haisi ihan siltä itseltään ja värikin panee miettimään. Lammikko huvittaa. Positiivista on kuitenkin se, että HSY reagoi asiaan suhteellisen nopeasti.

Tomaattipellon nurkaan on ilmestynyt keppi, jossa lukee “Aidan nurkka”. Jotain siis alkaa tapahtumaan vai onko aikeissa suojella tomaattikasvustoa? Kaivauksia vai saastuneen maan poisvientiä?