Piisamien lemmenleikkejä – Kuva Timo Leppäharju

Viikolla yöt olivat kylmiä, aamut sumuisia ja vaikka aurinko päivisin lämmitti ilmaa oli pesien rakentaminen vasta aluillaan. Lintujen kosiomenoja ja reviiritaisteluita kyllä näkyi kuten myös aktiivisien piisamien lemmenleikkejä.

Yleisvaikutelmana on, että lintuja on vähemmän kuin viime vuonna ihan naurulokeista alkaen. Tiiran mukaan niitä on 1000-1500 yksilöä. Mustakurkku-uikkuja on alle kaksikymmentä. Ne ovat hyvin aktiivisia kosiomenoissaan kun taas nokikanojen meno on aika rauhallista.

Hevoshaassa oli parvi pikkutyllejä 25.4, naakat touhusivat eteläkulmassa ja telkillä oli kevättä rinnassa.

Suomenoja on tärkeä pesäpaikka punasotkille. Altaalla on monta koirasta mutta vain muutama naaras. Tämä on normaali tilanne punasotkille Suomessa, jossa yleisesti on enemmän koiraita kuin naaraita. Punasotka on BirdLife Suomen vuoden lintu 2018, koska sen kanta on taantunut. Tukkasotkapareja on muutamia ja pajusirkkupariskunta lentelee altaan kaislikossa.

Lintualtaan ulkopuolella Nuottalahden metsikössä on havaittu pikkutikka, jonka rummutusta kuulee monena aamuina ja iltoina. Nuottalahdessa odottelee n. 30 silkkiuikkua pesäpaikoille siirtymistä.

Sinivuokkoja on useana vuonna kasvanut kohtuu runsaasti tallitien metsässä hieman liito-oravan pönttöpuusta japaninruttojuurten suuntaan. Ne näkyvät hyvin metsikön läpi kulkevalla polulle ja ovat yleensä nopeasti kerätty pois. Tämä on sääli, koska sinivuokot leviävät ja kasvusto pysyy elinvoimaisena siementämisen avulla. Tänä keväänä en (JR) ole paikalta sinivuokkoja löytänyt. Miellyttävä yllätys odotti japaninruttojuurten joukosta: ruttojuurten välissä kukki sinivuokkoja. Aikaisena kukkijana sinivuokko pärjää, koska toukokuun puolivälin jälkeen ruttujuurten isot lehdet peittävät ja tukahduttavat muut kasvit.

Valkovuokot kukkivat jo useassa metsikössä. Vappuviikko saattaa olla paras valkovuokkoviikko. Sekä etelän- että japaninruttojuuret kukkivat nyt täysillä. Parin, kolmen viikon kuluttua kukinta on ohi ja suuret lehdet peittävät kukintapaikat.

Viikkoraportin toimitti Timo Leppäharju