Tesmaperhosia on runsaasti - Kuva: Jukka Ranta

Tesmaperhosia on runsaasti – Kuva: Jukka Ranta

Juhannuksen alla oli aika ajoin sateista. Kun kuvaaja kuvasi linnunkaalia ja metsämansikoita joutui hän turvautumaan vanhaan kikkaan: kertakäyttösadetakki kameran suojaksi, objektiivi hihaan ja itse takin alle. Olo muistutti Ansel Adamsia ja hupun alla kuvaamista. Juhannuspäivänä kuvaaja kastui hiestä. Kostea ja lämmin sää sai sen aikaiseksi.

Tunnelma oli myös kesäinen. Tesmaperhoset lentelivät runsaina, horsmat kukkivat ja niityt ovat täynnä heinätähtimöitä ja virnoja. Kyläkellukan kukinta on ohi ja pukinparran fraktaalipallot loistavat valkoisina. Linnunkaalin ja jänönsalaatin kukinta on parhaimmillaan.

Altaalla Juhannusviikko oli poikasten kasvun aikaa. Mustakurkkuemo sukelteli ruokkiakseen poikastaan. Poikanen seurasi tiiviisti ja suorastaan anoi ruokaa. Emolla oli täysi työ tyydyttää jälkikasvuaan. Välillä piti hoitaa höyheniä.

Joutsenemo toi neljä poikastaan aivan itäisen lintutornin rantapöheikköön ruokailemaan. Ovat niin pieniä etteivät ylety pohjaan kauempana. Naurulokin poikasia on myös runsaasti. On ilo seurata poikasia kahden huonon vuoden jälkeen.

Kottaraiset ovat alakeneet jo parveilemaan. Parhaimmillaan altaan kaislikoissa voi yöpyä satoja kottaraisia.