[fusion_builder_container hundred_percent=”yes” overflow=”visible”][fusion_builder_row][fusion_builder_column type=”1_1″ background_position=”left top” background_color=”” border_size=”” border_color=”” border_style=”solid” spacing=”yes” background_image=”” background_repeat=”no-repeat” padding=”” margin_top=”0px” margin_bottom=”0px” class=”” id=”” animation_type=”” animation_speed=”0.3″ animation_direction=”left” hide_on_mobile=”no” center_content=”no” min_height=”none”]
Viikkoraportin toimittaja tällä viikolla: Timo Leppäharju
Tämän viikon viikkoraportissa myös Paul Stevensin teemaprojekti: ”Suomenojan Vuosi”.
Etelän hiihtolomaviikko oli Suomen tämän talven kauneinta aikaa. Kirpeä pakkanen, lunta, vähäinen tuuli, lähes pilvetön taivas sekä ilta-auringon kauniin punainen taivaanranta oli päivän kaunistus, kuten sananparsi sanoo. Suomenojalla voimalaitoksen piipusta tullut savu kuitenkin varjosti harmittavasti maisemaa.
Pitkään pysyneet pakkaset ovat tuoneet kestävän jään Nuottalahdelle – kuten muuallekin Espoon rannoille. Jo maanantaina auringonlaskun aikaan oli Nuottalahden jäällä paljon kävelijöitä ja myös hiihtäjiä. Lauantaina ulkoilijoita oli todella paljon. Lahdella on hyvät ladut ja helposti käveltävät polut.
Fortumin piipuista pystyi päättelemään, että sähkön kulutus on huipussaan tänä talvena. Parkkipaikalle on kaupungin toimesta ilmestynyt uusia opasteita ulkoilijoille.
Linturuokinnalla oli vilskettä normaalia enemmän. Vierailijoina punatulkku, peippo, järripeippo, punarinta, puukiipijä, käpytikka, metsähiiri ja tiaiset sekä kolme kierrosta kaartanut kanahaukka.
Silloin tällöin ruokintapaikalla nähty harvinainen talvehtija punarinta on onnistunut selviytymään nyt lumisenakin aikana. Tälle hyönteissyöjälle kelpaavat hienoimmat ruokintapaikan murut. Suuri haaste on edessä, jos yöpakkaset alkavalla viikolla painuvat ennustettuun alle 20 asteeseen.
Ruokintapaikalla on normaalisti metsämyyriä, joskin tänä talvena hyvin vähän. Sunnuntaina paikalla oli metsähiiri, joka eroaa metsämyyrästä mm. suurempien paljaiden korvien, pitkän hännän ja pitkulaisen kuonon myötä.
Suomenojan kuvausvuosi 2017-2018, Paul Stevens
Maaliskuu 2017
Suomenojan kuvausvuosi alkoi kevään ensimmäisessä kuussa. Kevään alku viivästyi, vaikka suurin osa talvesta 2017 oli leutoa. Maaliskuu alkoi viileänä ja altaat olivat jäässä ja lumen peitossa.
Huhtikuu 2017
Kevät alkoi ja jää suli, mutta ilma oli vielä viileä ja kevät eteni hitaasti. Jotkut vesilinnut, esimerkiksi tukkasotkat, olivat jo palanneet altaisiin.
Toukokuu 2017
Vielä oli koleaa, mutta enemmän lajeja oli palannut Suomenojalle. Muutamat naurulokit olivat saapuneet. Puiden lehdet eivät olleet vielä auenneet ja kaislat olivat ruskeita.
Kesäkuu 2017
Kuukaudessa kaikki oli muuttunut. Puiden lehdet olivat auenneet ja uusi kasvu näkyi kaislikoissa. Altaiden värit vihersivät. Nyt oli paljon naurulokkeja ja niiden nauraminen oli varma merkki, että kesä oli tulossa. Ilma oli kolea, niin kuin se usein on kesäkuun alussa, mutta altaat olivat täynnä toimintaa.
Heinäkuu 2017
Kesä oli parhaimmillaan ja rantakasvit kukkivat ja kaislat kasvoivat. Altaat olivat hiljentyneet ja suurin osa naurulokeista oli jo lähtenyt. Muut linnut hoitivat poikasia, jotka kasvoivat vauhdilla.
Elokuu 2017
Rantakukat, esimerkiksi maitohorsma ja pietaryrtti loistivat, mutta altaissa oli nyt hiljaista. Vain muutamat lajit liikkuivat.
Syyskuu 2017
Maitohorsman kukat olivat kuolleet ja tuottaneet siemeniä. Pietaryrtti kukki vielä. Koivun lehdet rupesivat kellastumaan, vaikka syyskuun alku oli lämmin.
Lokakuu 2017
Suomenojan ruska loisti lokakuun alussa. Aurinko paistoi ja syysvärit toivat iloa, kun päivät lyhenivät ja pimenivät. Altaat olivat tyhjentyneet, kaislat ja kesäkukat olivat alkaneet ruskistua.
Marraskuu 2017
Kuun alussa kaikki lehdet olivat tippuneet, kaislat olivat ruskistuneet, ja altaissa oli hiljaista. Altaat olivat vielä auki ja sää oli pilvinen ja sateinen, eli tyypillinen marraskuun sää.
Joulukuu 2017
Ensilumi tuli ja aurinko jopa paistoi, mutta altaat eivät olleet vielä jäätyneet. Sää oli lämpimämpi kuin joulukuun keskiarvo, ja lumi ei pysynyt pitkän maassa.
Tammikuu 2018
Uusi kalenterivuosi alkoi leutona ja sateisena. Suomenoja näytti samanlaiselta kuin marraskuussa. Altaat olivat vielä auki.Helmikuu 2018 Talvi tuli Suomenojaan. Altaat jäätyivät ja saivat kunnon lumipeitteen.
Helmikuu 2018
Talvi tuli Suomenojaan. Altaat jäätyivät ja saivat kunnon lumipeitteen. Talvi vihdoinkin saapui. Loppukuussa oli todella kylmä ja Suomenojan kuvausvuosi loppui samanlaisesti kuin se alkoi, valkoisena ja talvisena.
Kuvat otettu joka kuun alkupuolella, 2., 4., 5., 6. tai 7. päivänä.
[/fusion_builder_column][fusion_builder_column type=”1_1″ background_position=”left top” background_color=”” border_size=”” border_color=”” border_style=”solid” spacing=”yes” background_image=”” background_repeat=”no-repeat” padding=”” margin_top=”0px” margin_bottom=”0px” class=”” id=”” animation_type=”” animation_speed=”0.3″ animation_direction=”left” hide_on_mobile=”no” center_content=”no” min_height=”none”]
[/fusion_builder_column][/fusion_builder_row][/fusion_builder_container]