Herkkuja etsimässä - Kuva: Tuomas Heinonen

Herkkuja etsimässä – Kuva: Tuomas Heinonen

Tämän viikon raportti keskityy miltei kokonaan kettuun ja poikkeuksellisesti kettu-teeman ympäriltä runsaasti kuvia. Tuomas on seurannut kevään ja kesän kettuja Suomenojalla ja myös muualla Espoossa. Mutta annetaan Tuomaksen kertoa mitä tapahtui sunnuntai-iltana:

“Suomenojan kettujen iskä oli saalistamassa sunnuntai-iltana. Saaliiksi tarttui ensimmäisenä jokin myyrä. Myyrä laitettiin ojaan piiloon ja matka jatkui lisäsaalista etsien pitkin metrotyömaan reunoja ja ojia.

Välillä annettiin kuvaajalle pahaa silmää ja väisteltiin autoja. Metsän reunasta löytyi aarre, sinne oli kipattu pullia ja muuta makeaa. Voisilmäpulla syötiin hiukopalaksi ja matka jatkui kohti myyräpiiloa. Jälkiruoaksi tarjoillaan näköjään munkkia, kun koko saalis suussa lähdettiin kohti pesää.

Nopea tyhjennys jälkikasvulle ja takaisin saalistamaan. Reviiri tulee ehdottomasti merkata ja useat kukkapuskat merkattiin matkalla koiramaisesti.

Lopulta pieni taistelu tolpan kanssa ja taas menoksi.

Oli mukava ja hikinen iltalenkki, kuvaajan aktiivisuusranneke kiitti.”

– – –

Allas on hiljentynyt, tuhannet naurulokit lähteneet. Se tapahtuu joka vuosi heinäkuussa, viimeistään kuun puolivälin paikkeilla, kun lokkien poikaset ovat kehittyneet lentokykyisiksi. Allas on naurulokeille vain hyvä pesimäpaikka, se ei tarjoa lokeille merkittävästi ravintoa.

Vesilintuja on altaalla vielä suhteellisen paljon, jopa useampi sata. Osa kasvattaa uusia sulkia ja on muutaman viikon lentokyvyttömiä ja pysyttelevät mielellään suojaisissa lampareissa. Osa on varttuneita poikasia. Tukkasotka on yleensä muita vesilintuja myöhäisempi pesijä, sillä voi vieläkin nähdä pieniä poikasia.

Galleriassa myös pari millimetrisarjan kukkaa: heinätähtimö (läpimitta n. 4mm) ja mäkilemmikki (1-2mm).