Kirjosieppo yrittää omia talitiaisen asuttaman pöntön - Kuva: Jukka Ranta

Kirjosieppo yrittää omia talitiaisen asuttaman pöntön – Kuva: Jukka Ranta

Huomasin (JR) alkuviikolla, että pikkukultasiivet lentelevät. Kun lähdin Suomenojalle piti laittaa makro, koska halusin kuvia pikkukultasiivestä. Unohdin. Huomasin virheeni, kun aloin kuvata pikkukultasiipeä. Mukana ollut 100-400 II:n suurennus ei oikein riitä pienimpiin perhosiin. Minimikoko on noin lanttuperhosen kieppeillä. Ja harmitti lisää, kun huomasin kukivat metsätähdet, joita metsiköt ovat valkoisina. Niitä kuvatessani huomiotani kiinnitti, että yhdessä Suomenojan Luonnon pöntössä pitää sinitiainen pesää. Kovaa puhaa. Molemmat vanhemmat käyvät 3-4 kertaa minuutissa, ruokaa sisään, roskat ulos.

Sen jälkeen – varusteet huomioiden – päätin tarkistaa Suomenojan Luonnon pöntöt. Ainakin kahdessa nokkoskukkulan takana on sinitiaisen pesä ja yhdessä kirjosiepon pesä. Betonisen kaukoputken vieressä on talitiaisen pesiä ja poikasia sekä ruokinta käynnissä. Kirjosieppokoiras yritti monta kertaa päästä yhteen pönttöön – peräytyi kun huomasi sen olevan asuttu. Kävi uudelleen ja uudelleen ja yritti aina sisään. Talitinttivanhemmat rätisivät, mutteivat käyneet siepon kimppuun. Seurasin aikani, mutta poistuin, kun leikistä ei näyttänyt tulevan loppua. Kuten aiemmin on jo kerrottu, on Suomenojan Luonnon telkänpöntössä asukas ja yhdessä liito-oravan pöntössä pitää talitiainen taloa. Joten hyvin ovat pöntöt kaupaksi käyneet.

Tuomas kävi kuvaamassa puhdistamolla. Selkälokit ja merilokit ovat siellä vakivieraita naurulokkien ohella. Altaalla on jo runsaasti nokikanan poikasia. Altaan ympäristössä raikuu satakielten ja kerttusten laulu.

Kasvimaailmasta tulikin jo esiin metsätähdet. Lupiinit ja raunioyrtit aloittelevat kukintaa. Pikkukultasiipien ohella näkyy harvakseltaan neittoperhosia, lanttuperhosia ja sitruunaperhosia. Toukokuun loppu näkyy myös siinä, että kouluryhmiä paljon altaalla retkillä. Parhaimmillaan 4-5 ryhmää yhtäaikaa.