Naurulokki_EsaM_0445

Äiti, mun on nälkä – Kuva: Esa Mälkönen

Kun olin (JR) menossa kuvaamaan Finnoonsillan ja metrotyömaan vaihetta, huomasin Kaitaantien ja Hylkeenpyytäjäntien risteyksessa, pyörätien ja ajoradan välissä ukontulikukan. Yhteensä viisi vartta oli nousseena. Mielnkiintoinen kasvi. Laidunkarstaohdakkeen tavoin se ensimmäisenä vuonna kasvattaa ruusukkeen, josta toisena vuotena nousee jopa parimetrinen, nukkalehtinen varsi. Kukat tähkässä ja keltaisia. Kasvi kuolee toisen vuoden jälkeen, mutta siemenet saattavat säilyä itämiskelpoisina jopa sata vuotta. Siksi se saattaa olla muutaman vuoden poissa tai oikeastaan maan uumenissä ja yllättäen ilmaantua uudelleen.

Tuohon paikalle se on tullut varmaan nurmikkoa varten tuodun mulla mukana. Täyttömäellä on ukontulikukka kasvanut parissa paikassa – japanintatarin ympärillä ja japanintatarin edessä olevan “aukion” toisella puolella.

Täyttömäen iharuusu alkanut myös kukkimaan – juhannusruusun tavoin normaalia aiemmin. Täyttämäen orapihlaja kukkii myös komeasti.

On hienoa todeta, että mustakurkku-uikkujen ja kyhmyjoutsenten poikastuotanto onnistui tänä vuona hyvin – parin huonon vuoden jälkeen. Myös naurulokeilla on runsaasti poikasia. Ja näin perheonni kukoistaa monipuolisesti altaalla.